Operațiunea Fiscului care a dus la blocaje în vămi. Are loc la câteva zile după o declarație a lui Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
aglomeratievama

Este aglomeraţie în vămile din vestul ţării. Cei care vor să intre în România prin vama Nădlac 2, din judeţul Arad, au de aşteptat zeci de minute la graniţă. În imaginile trimise de un telespectator Digi24 se văd cozi de maşini la toate cele 5 benzi pe sensul de intrare în ţară. Potrivit Poliţiei de Frontieră, aglomeraţie e şi la vama Petea, unde şoferii aşteaptă aproape o oră.

Aglomerația s-a creat după ce inspectori de la direcția Antifraudă a ANAF și de la Direcția Generală a Vămilor au demarat acțiunea „Demetra”, prin care sigilează transporturile de legume-fructe, care tranzitează punctele de trecere a frontierei, pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și vamale, potrivit unui comunicat al ANAF.

„Pentru asigurarea fluenței traficului de bunuri perisabile, fiecare sigilare durează maximum două minute pentru fiecare mijloc de transport. Restul verificărilor specifice antifraudă au loc până la descărcarea și desigilarea transporturilor de legume-fructe”, se arată în comunicat.

„Inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare a legumelor și fructelor până la vânzarea către consumatorul final, cu precădere în legătură cu legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor, corespondența cu realitatea a facturilor, chitanțelor și bonurilor fiscale”, potrivit ANAF.

În urmă cu câteva zile, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța că lansează „un ultim avertisment” celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, Protecţia Consumatorului, Antifraudă şi Vămi.

Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a spus el.

De blocajul din vămi s-au plâns și retailerii. Reprezentanţii Asociației Marilor Reţele Comerciale din Romania au făcut un apel la autorități, într-un comunicat de presă, să țină cont de blocajele care împiedică aprovizionarea magazinelor. Ei spun că e nevoie de un mod de cooperare între ei şi stat, pentru ca românii să aibă legume și fructe pe masa de Paște.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri