Video PentagonLeaks: Suspectul arestat pentru cea mai importantă scurgere de informații ale SUA din ultimul deceniu a fost acuzat oficial

Data actualizării: Data publicării:
Jack Teixeira, suspectul în cazul scurgerilor de la Pentagon își face un selfie.
Jack Teixeira este acuzat că a scurs documente secrete ale Pentagonului. . Foto: Twitter

Suspectul de 21 de ani arestat pentru cea mai mare scurgere de informații de la Pentagon a fost inculpat oficial pentru extragerea, deținerea și dezvăluirea de informații clasificate, fără a fi avut dreptul de a face asta. El se află vineri în fața unei instanțe federale din Boston. Săptămâna viitoare, la următoarea înfățișare, spionul de la Pentagon va trebui să anunțe dacă pledează vinovat sau nevinovat. 

Jack Teixeira riscă zece ani de închisoare pentru fiecare dintre documentele pe care le-a dezvăluit, scrie The Guardian. Brandon Van Grack, un fost procuror american specializat în probleme de siguranță națională, spune că există opțiunea ca fiecare document „scurs” să fie obiectul unui cap de acuzare separat, iar pedeapsa maximă în astfel de cazuri este de 10 ani. Cel puțin 50 de documente secrete ar fi fost publicate de Jack Teixeira pe platforma Discord, scrie BBC, însă ar putea fi vorba de mai mult de 100.

Jack Teixeira este membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts. Acesta s-a înrolat în 2019, iar slujba sa este cea de specialist în sisteme cibernetice. Mai mulți colegi de liceu ai lui Teixeira au spus pentru CNN că acesta era fascinat de armată, arme și război și obișnuia să se îmbrace în haine de camuflaj la școală și să poarte la el „cărți de dimensiunea unui dicționar despre arme”. „Mulți se temeau de el”, spune Brooke Cleathero, care l-a avut coleg pe Teixeira și în școala generală și în liceu.

John Powell, un alt coleg al lui Teixeira, și-l amintește, însă, ca pe un băiat tăcut dar agreabil, care uneori era victima bullyingului. „Nu avea mulți prieteni”, a spus acesta. Teixeira a crescut într-o suburbie a localității Rhode Island și a absolvit liceul în 2020. John Powell își amintește că acesta avea frecvent la el un manual militar despre tancuri, avioane și submarine și era fascinat de tot ceea ce ținea de armată. „Era decis să se înroleze într-o ramură a armatei încă de când era copil”.

Suspectul conduce „Thug Shaker Central”, un grup online unde circa 20-30 de persoane îşi manifestă pasiunea pentru arme, jocuri video şi afişează meme-uri rasiste. Postate iniţial pe pagina web a respectivului grup, documentele secrete apărute începând din weekendul trecut şi pe reţelele de socializare Twitter şi Telegram oferă o imagine asupra activităţilor de culegere de informaţii desfăşurate de SUA pe plan global. Dar ies în evidenţă dezvăluirile despre războiul ruso-ucrainean şi despre ajutorul militar occidental oferit Kievului. Datate din februarie şi martie, aceste documente arată deopotrivă deficienţe atât ale armatei ruse, cât şi ale armatei ucrainene.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri