Video Pericol major pentru clienții localurilor din Centrul Vechi. Arafat: Vor muri călcați în picioare în cazul unei evacuări de urgență

Data publicării:
Unele terase din Centrul Vechi s-au redeschis de la miezul nopții de 1 iunie, când a început a doua etapă a măsurilor de relaxare
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Multe localuri din România s-au transformat în adevărate bombe cu ceas. Într-o situație de urgență, clienții se vor călca în picioare, atrag atenția autoritățile. Patronilor nu pare că le pasă. Se gândesc la profit, deci cu cât mai mulți clienți, cu atât mai bine pentru ei. Din acest motiv, 15 cluburi tocmai au fost închise.

Raed Arafat, șeful DSU: Neregulile găsite de pompieri în toate controalele care s-au făcut la finalul anului trecut și de la începutul acestui an au fost legate de autorizații, ieșiri de urgență și mai ales de problema numărului de persoane aflate în club.

Am insistat foarte mult să se respecte aceste reguli, acest număr stabilit în documentele unui club sau restaurant. Există un număr maxim, iar în secunda în care acest număr este depășit, oamenii din interior sunt puși în pericol în cazul unei situații de urgență. Riscul mare este, dacă trebuie evacuat clubul, evacuarea se va face în pericol, cei care sunt în interior riscă să nu poată ieși rapid și riscă să se calce în picioare. 

Situația este foarte clară. În momentul în care ai depășit numărul maxim cu până în 10% amenda este între 30.000 și 100.000 lei, când ai depășit acel 10% amenda este de 30.000 până la 100.000 lei, la care se adaugă suplimentar închiderea clubului pe o durată de 2 luni. Nu există loc de negociere sau de interpretare a legislației. Dacă repeți, clubul se închide din nou.

Din punctul nostru de vedere, aceasta este o chestie care poate fi controlată de patroni, în toată lumea există acest control la intrare, cineva care numără, care știe în permanență câte persoane sunt în interior. Când se atinge numărul maxim nu mai intră nimeni până nu iese altcineva.

Acest lucru nu îl vedem în cluburile din România, ceea ce înseamnă că interesul pentru aplicarea legilor este scăzut.

Pompierii vor continua aceste controale indiferent de situație. Astea nu sunt controale care se fac doar o perioadă, se fac continuu.

În 2022, cel puțin 10 cluburi au fost închise în urma controalelor, iar anul acesta altele. Doar în ultima perioadă au fost închise 15 cluburi, iar altele au primit amenzi foarte serioase.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri