Poliția Română cumpără un soft prin care să descopere autorii încă neprinși

Data actualizării: Data publicării:
ancheta politia romana_fb
Foto: Poliția Română

Dosarele de omor, inclusiv cele rămase cu autor necunoscut de peste 20 de ani, ar putea fi soluționate în scurt timp! Poliția Română va implementa un sistem informatic, folosit deja cu succes de Canada și alte state europene. Acolo vor fi introduse dosare vechi și noi de mare violență, urmând ca programul, în baza unor algoritmi, să urmărească legături între fapte care au același mod de operare, astfel că în final anchetatorii vor primi indicii prețioase. Aplicația „nu uită nimic”: orice sesizare, inclusiv în care cineva reclamă un comportament deviant într-un autobuz de călători, va fi introdusă acolo. Și orice se poate dovedi extrem de folositor pentru prinderea infractorilor.

Dacă exista acest sistem Vclass la momentul respectiv, poate Stan Eugen nu s-ar fi întâmplat, nu ar fi fost atât de multe fapte comise. În sarcina lui s-au reținuit 18 agresiuni sexuale, poate se oprea la 7-10, puteam să îl dibuim, identificăm”, spune comisar-şef Antonio Marinciu, director adjunct la Direcția de Investigații Criminale.

În aplicație vor fi trecute toate datele pe care polițiștii le adună într-o anchetă penală. Acestea vor putea fi comparate cu informațiile din alte mii de cazuri.

La omoruri li se mai spune "semnătura criminalului". Ucigaşul japonezei a muşcat de gât victimele, acest lucru va fi introdus în aplicaţe şi ne va da un semnal în momentul în care altă fapt de omor va fi cu acelaşi mod de operare”, mai spune comisarul-șef Antonio Marinciu.

Anchetatorii speră ca tehnica modernă să îi ajute în cele peste peste 200 de dosare de mare violență în care nu au reușit să dea de urma făptașilor. Sistemul permite și schimbul de informații cu alte țări în care este folosit.

„Vor fi si incendierile, când se comit în mod repetat, vor fi și faptele oarecum mărunte, ademenirile minorilor de către diverse persoane necunoscute, o sesizare care nu îmbracă forma penală, dar o sesizare a unui cetățean cum că cineva într-un autobuz sau parc cineva pipăie, mângâie”, explică directorul adjunct al DIC.

180 de polițiști și procurori vor fi instruiți de specialiști canadieni, ca să lucreze cu noul program.

Poliţia Română încă nu poate găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil. Legislația nu permite interceptarea dispozitivelor decât în cazul în care există indici că ar putea fi vorba despre infracţiuni.

„Copii dispăruți, indentificați după 19 ani. S-a întâmplat chiar anul acesta, un dispărut din Călărași, cu probleme psihice din păcate, internat centru-spital, a fost identificat pe baza unor informații după aproape 19 ani! Niciun caz nu este abandonat, niciun caz, dacă avem informaţii, va fi reluat și investigat”, spune Emilian Gânţoi, comisar-șef în Direcția de Investigații Criminale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri