Vasile Dîncu: Viitorul guvern depinde de interacțiunea cu președintele

Data actualizării: Data publicării:
vasile dincu

Vicepremierul Vasile Dîncu crede că formarea viitorului guvern depinde  de „ce va face PSD” și de interacțiunea dintre partidul care a câștigat alegerile și președintele țării. El a apreciat, într-o declarație pentru Agerpres, că este nevoie să se pună capăt războiului politic.

vasile dincu in fata ta

„Cred că în acest moment există posibilitatea să existe un guvern stabil. Depinde ce va face PSD, depinde și de interacțiunea dintre partidul care a câștigat destul de net alegerile și președinte, cel care desemnează premierul. Cred că în acest moment, alături de PSD și ALDE se pot adăuga și alți deputați și senatori și se poate crea o guvernare stabilă, o guvernare care să poată rezolva unele dintre sarcinile cele mai importante de viitor pentru România”, a spus Vasile Dîncu.

Vicepremierul a amintit că România nu are încă o autostradă care să treacă munții, că nu s-a reușit modificarea Constituției și nici o descentralizare eficientă, care să ducă la încheierea procesului de modernizare a statului.

„Aceste lucruri sunt urgente pentru viitor, or pentru asta este nevoie de un guvern puternic, un guvern politic, care să aibă în spate o majoritate parlamentară puternică.

Cred că nu va fi complicat de făcut un guvern și contează totuși modul în care vor interacționa factorii politici importanți, ca să spunem așa, cei care au câștigat alegerile și, evident, Președinția României. Eu unul sunt optimist. Cred că se poate construi în România o majoritate parlamentară care să rezolve cele mai importante proiecte pe care le avem în viitor.

Cu siguranță — și am văzut mesajul lui Liviu Dragneava trebui să terminăm odată cu acest război politic absurd. Dacă vom proceda așa cum a spus, dacă va proceda Liviu Dragnea așa cum a spus, atunci cred că se poate deschide o nouă eră în dezvoltarea României și să construim o majoritate credibilă și puternică”, a afirmat Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, a mai existat o majoritate puternică, cea a USL, dar care n-a reușit să facă lucrurile importante pentru țară.

„Majoritatea trecută, care a fost foarte puternică, n-a reușit, când USL a avut o majoritate mult mai mare, să facă aceste lucruri. Să sperăm că din a doua încercare, României o să-i iasă asta”, a punctat vicepremierul Dîncu.

Referitor la viitorul premier, Vasile Dîncu a spus că el trebuie să fie desemnat de partidul câștigător, PSD, și să pună în aplicare programul social-democrat din campania electorală.

„Viitorul premier va fi probabil cel pe care îl va desemna PSD. Este dreptul câștigătorului, este constituțional să fie așa. Vom vedea care va fi acesta, dar este dreptul învingătorului să stabilească asta. Probabil că va fi un prim-ministru care va pune în practică programul PSD, programul din această campanie electorală”, a spus Vasile Dîncu.

Vicepremierul Vasile Dîncu mai spune că votul de duminică arată „o schimbare de climat”, că oamenii nu mai votează negativ, ci, în acest caz, pozitiv, pentru un proiect, relatează Agerpres.

„Cred că este un vot care arată câteva lucruri care sunt importante pentru România și sper că cei care se ocupă cu politica vor înțelege semnificația acestui vot. În primul rând, este un vot care arată o schimbare de climat. Dacă toată lumea spunea că în România se votează numai din respingere, negativ, ce s-a văzut acum a fost un vot pozitiv. N-a fost un vot negativ, ci un vot pentru un proiect”, a spus Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, cele două partide mai mari, PSD și PNL, au avut strategii diferite.

„Alegerile au fost diferite. PSD și Liviu Dragnea au avut un proiect, un proiect de guvernare, un proiect de buget și ceilalți au venit pe vot negativ, pe încercarea de a cultiva frica, frica de comunism, de ruși, de alte lucruri. (...) În al doilea rând, cred că este pentru prima dată — și acesta este meritul lui Liviu Dragnea — când PSD reușește să facă un asemenea scor. Sigur că dacă nu ar fi avut voturi care s-au pierdut la un alt partid, ar fi fost probabil și mai mare. Dar este un vot fără precedent pentru stânga din România. Eu cred că este pentru prima dată când partidul a avut unitate, în jurul liderului s-a creat o echipă, chiar o echipă mai tânără, cu oameni necunoscuți. Multă lume a zis că nu sunt destule personalități, dar eu cred că a trecut vremea partidelor cu echipe grele de lideri, eu cred că oamenii încep să se uite la rezultate, la proiecte și acesta este un lucru foarte important”, a spus Dîncu.

Pe de altă parte, vicepremierul spune că a fost și o greșeală a dreptei că s-a fărâmițat și că a mers pe un singur om.

„A fost vorba și de o greșeală foarte mare din partea dreptei din România, care a ales calea fragmentării excesive și acest lucru a făcut-o să piardă foarte multe voturi. A ales, de asemenea, să meargă pe asocierea cu un singur om și nu pe un program în care să-și arate o viziune despre viitorul României sau despre România. Este din nou o dovadă că în ultima vreme politicienii vor trebui să se uite mult mai atent la strategii, să-și testeze mult mai bine strategiile, să apeleze la cercetări. A te uita la like-urile de pe Facebook și a considera că acesta este un feedback politic eficient și suficient cred că s-a dovedit că este o mare greșeală”, spune Vasile Dîncu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri