Alegeri 2009. Două întrebări adresate, în scris, lui Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
codruta kovesi cab_02_INQ_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav_Ganea

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis, joi, să-i trimită procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, o scrisoare cu două întrebări: dacă a fost în casa lui Gabriel Oprea în seara alegerilor din 2009 și, dacă da, în ce scop. Aleșii iau în calcul și sesizarea Curții Constituționale ca urmare a deciziei Parchetului General de a nu transmite comisiei parlamentare dosarul clasat de procurori la finalul lunii iunie.

codruta kovesi cab_02_INQ_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Președintele comisiei de anchetă, Oana Florea, a declarat că textul scrisorii adresate Laurei Codruța Kovesi a fost votat în unanimitate, urmând ca scrisoarea să fie trimisă în cursul zilei de joi.

„S-a votat textul final. Citez din memorie: dacă dânsa s-a aflat la data respectivă la locul respectiv și dacă da, în ce scop a fost acolo, în casa domnului Oprea. Astea au fost întrebările adresate de către domnii deputați”, a menționat Oana Florea, după ședința comisiei de anchetă.

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 au decis în 10 iulie să-i sesizeze ministrului Justiției faptul că procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, refuză să se prezinte la audieri și să-i trimită acesteia mai multe întrebări.

Cât despre o eventuală sesizare a Curții Constituționale, pe tema unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlamen, o decizie va fi luată lunea viitoare, în ședința Coaliției PSD-ALDE.

Am discutat aseară cu domnul Dragnea la telefon. Mi-a spus că vom discuta în coaliție, având în vedere că este o decizie politică. Voi fi acolo, voi susține argumentat, juridic, faptul că ne aflăm în situația de fapt că cele două instituții să se afle într-un conflict de natură constituțională. Eu cred că o decizie a CCR ar aduce lumină în acest aspect și ar fi folositoare și pe viitor”, a declarat Florea.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a trimis o nouă scrisoare procurorului general Augustin Lazăr în care revine cu cererea de a pune la dispoziția acestui for copia dosarului referitor la scrutinul din 2009, a anunțat, miercuri, Oana Florea. Demersul a fost făcut ca urmare a faptului că Parchetul General a respins, în 14 iulie, solicitarea inițială a Comisiei parlamentare de anchetă de punere la dispoziție în copie a dosarului deschis în urma afirmațiilor lui Dan Andronic și care viza scrutinul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri