Baronii ar putea scăpa de anchete. Președintele spune că legea este bună

Data publicării:
harta baronilor cu probleme

„Înţeleg că se reduce spectacolul arestărilor. (...) Primarii sunt victime sigure. (...) Eu am avut șansă, dar m-au costat foarte mult avocații. (...) În condiţiile în care, funcţionarii, ştiind că nimeni nu le face nimic, că primarul semnează şi răspunde, mergeau cu BMW-ul şi primarul semna”, a declarat președintele. „Nu este un lucru rău și nu-i va feri pe hoți de procurori”, a asigurat Traian Băsescu.

Modificarea legii administraţiei publice locale a trecut de Parlament şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Iniţiativa a doi senatori social-democraţi, Gabriela Firea şi Darius Vâlcov, textul prevede posibilitatea ca primarii să-și delege atribuţiile viceprimarului, secretarului, funcţionarilor care conduc departamente şi şefilor serviciilor publice de interes local. Acelaşi principiu se aplică şi şefilor de consilii judeţene, care îşi pot transfera atribuţiile vicepreşedinţilor, funcţionarilor din cadrul consiliului şi conducătorilor instituţiilor publice de interes judeţean.

Ce înseamnă, practic, acest lucru? Că primarii şi şefii de consilii judeţene scapă de incompatibilităţi. Şi vor putea da, fără probleme, contracte publice propriilor firme.

Legea 215/2001:

Art. 65 „Primarul poate delega atribuţiile (...) viceprimarului, secretarului, conducătorilor compartimentelor sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor serviciilor publice de interes local”.

Legea 215/2001:

Art. 104, alin. (7) „Preşedintele consiliului judeţean poate delega atribuţiile vicepreşedinţilor, conducătorilor compartimentelor sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor serviciilor publice de interes judeţean”.

Unul dintre iniţiatori dezminte faptul că ar fi avut intenţia de a-i scăpa pe aleşii locali şi judeţeni de anchetele DNA. Gabriela Firea susţine că primarii nu pot semna documentaţii tehnice, avize şi certificate de urbanism. „Legea nu condiţionează ca primarul să aibă studii de specialitate, într-un anumit domeniu, care să-i permită să verifice documentele pe care le semnează... ca primarul'', mai spune soția primarului din Voluntari într-un comunicat de presă.

Harta baronilor locali cu probleme

Legea vine, însă, într-un context care ridică semne de întrebare. Din ce în ce mai mulţi foști și actuali preşedinţi de consilii judeţene sunt cercetaţi penal de către DNA sau chiar trimişi în judecată. Mai precis, 11:

Mircea Cosma - şeful Consiliului Judeţean Prahova

Nicuşor Constantinescu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

Constantin Nicolescu - șeful Consiliului Judeţean Argeş

Liviu Dragnea - fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, actual vicepremier

Ion Prioteasa - şeful CJ Dolj

Marian Oprişan - preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea

Gheorghe Bunea Stancu - preşedintele CJ Brăila

Florin Ţurcanu - şeful CJ Botoşani

Borboly Csaba – președintele CJ Harghita

Ioan Cindrea – președinte Consiliului Județean Sibiu

Alexandru Kiss – vicepreședinte al CJ Bihor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri