Marcel Boloș dă asigurări că bugetarii și vor primi astăzi salariile, deși angajații Trezoreriilor protestează

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Boloș la o ședință.
Marcel Boloș . Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai bine de jumătate din funcționarii publici din Finanțe protestează în această dimineață. Astăzi, trezoreriile din țară ar trebui să facă peste 14.000 de plăți, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dă asigurări că salariile bugetarilor vor fi plătite. El dă asigurări că salariile angajaților urmează să crească în timp și că așa-numita „ordonanță a austerității” nu-i va afecta pe cei cu veniturile mici. În schimb, crede Boloș, este „imoral” ca angajații cu venituri de peste 20.000 de lei să primească vouchere de vacanță și de hrană.

„Mi-am luat în cursul zilei de ieri câteva angajamente. Referitor la salarizare, să aibă familia ocupațională distinctă în legea unică a salarizării, al doilea lucru – să facem această egalizare a salariilor, pentru că sunt unii care au câștigat în instanață – și să putem asigura o creștere de salarii de 15-20%. Al treilea, Codul finanțistului. E prematur să facem acum o analiză, am promis că într-o lună ne întâlnim din nou și să facem o analiză”, a spus Boloș.

El a făcut declarația la Trezoreria Municipiului București, unde a mers să stea de vorbă cu angajații și le-a adus cafea.

Ministrul a adăugat că impactul acestor măsuri „nu este atât de mare încât să pună în dificultate bugetul de stat”.

Ministrul spune că revendicăril salariale ale angajaților sunt îndreptățite, pentru că sunt „cu grilele salariale rămase în urmă și sunt instituția cea mai importantă a României”.

El spune însă că problemele nu pot fi rezolvate peste noapte și a făcut un apel la calm.

De asemenea, ministrul a dat asigurări că salariile bugetarilor care trebuie plătite astăzi vor fi virate.

„Îndemn la calm și să putem să punem în aplicare ce s-a discutat ieri”, a spus Boloș.

Ministrul susține că „ordonanța austerității” nu-i va lăsa fără locuri de muncă pe funcționari.

„Proiectul de ordonanță în niciun fel nu-i afectează pe cei cu funcțiile mici. Nu s-a discutat ca cineva să fie dat afară. Șefii de birouri care vor fi desființate vor avea ofertă pentru funcții publice de execuție și se vor reduce posturile vacante”, a spus Boloș.

El a vorbit și despre eliminarea voucherelor de vacanță pentru angajații cu salarii mari, care îi nemulțumește pe angajații ANAF.

„Această plafonare sau limitare nu este pentru a-i afecta pe cei cu venituri mici. Ar fi o nebunie. Este pentru cei care au salarii de 20.000 și noi să le dăm vouchere de vacanță sau de hrană este imoral, cel puțin. Nu cred că cineva susține astfel de aberații”, a explicat ministrul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri