Buget 2014. Ce se întâmplă dacă preşedintele Traian Băsescu nu promulgă legea

Data publicării:
base-3

Aleşii se grăbesc să dea votul final pe Buget, cu toate că preşedintele Traian Băsescu a ameninţat că nu îl va promulga în forma actuală. Şeful statului acuză Guvernul că vrea să impună acciza la carburanţi pentru ca baronii locali să primească bani pentru pomeni electorale. Ar fi pentru prima dată de la revoluţie când bugetul de stat ar fi întors la Parlament.

Preşedintele susţine că taxa este folosită pentru a strânge bani în anul electoral 2014: „Aceşti bani sunt bani aruncaţí pentru alegeri. Ca să îţi faci rost de bani pentru alegeri, pentru baronii şi baroneţii şi baronaşii din teritoriu”, spunea Traian Băsescu în urmă cu exact o săptămână.

El decide dacă promulgă legea Bugetului sau o întoarce la Parlament până în prima zi a sărbătorilor de iarnă. Iar chiar dacă aleşii s-ar mobiliza să discute cererea de reexaminare a preşedintelui, este puţin probabil ca legea Bugetului pe 2014 să intre în vigoare până la Revelion.

Dacă preşedintele foloseşte şi a doua cale de atac pe care o are la îndemână, şi anume să conteste legea la Curtea Constituţională, adoptarea poate fi cu mult întârziată, întrucât judecătorii nu au un termen până la care să se pronunţe.

Bugetul pentru 2014 are prevăzute sume pentru indexarea pensiilor, pentru majorarea salariului minim şi pentru creşterea salariiilor profesorilor debutanţi. Dacă legea nu este în vigoare la 1 ianuarie, aceste plăţi nu se pot face.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri