Sari la conținut

Carmen Dan: Busuioc a lipsit de la Guvern o jumătate de oră, avea tensiune. Actele lui Grindeanu, nelegale

Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a declarat că actele prin care Sorin Grindeanu l-a demis pe secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, şi l-a numit pe Victor Ponta sunt nelegale, deoarece Busuioc lipsise doar 30 de minute din Guvern, având un puseu de tensiune.

„(Mihai Busuioc  - n.r.) lipsea de jumătate de oră, pentru că avea un puseu de tensiune, a spus Carmen Dan, explicând de ce fostul secrerat general nu a fost la Guvern vineri. Lia Olguţa Vasilescu a adăugat şi ea că Busuioc era internat.

Ministrul demisionar al Internelor a spus că actele lui Grindeanu sunt grave şi arată rea-credinţă.

„Din punct meu de vedere, aceste acte sunt nelegale. În mod normal, aceste acte trebuie desfiinţate, a spus Carmen Dan.

Şi Lia Olguţa Vasilescu a spus că aceste acte trebuie atacate în contencios administrativ.

Victor Ponta a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc.

Primul act emis de Sorin Grindeanu a fost delegarea atribuţiilor Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.

Decizia de înlocuire a fost luată având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din OUG 17/2009 (...), constatat conform Adresei înregistrate la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum şi absenţa acestuia din cadrul instituţie, potrivit hotărârii din Monitorul Oficial.

A urmat un nou ordin, prin care Mihai Busuioc a fost demis din funcţia de şef al SGG, fiind, prin acelaşi ordin, numit Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

„Începând cu data prevăzută la art. 1 (vineri - n.r.), domnul Victor Viorel Ponta se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, se arată în ordin.

Secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat joi şi vineri să sa contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care este eliberat din funcţie, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă „Monitorul Oficial” se află în subordinea SGG, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, şeful SGG, Mihai Busuioc, cunoscut ca un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea, refuza să semneze orice document venit de la premierul Sorin Grindeanu, inclusiv revocarea sa din funcţia de secretar general.

Carmen Dan, a mai spus că numirea lui Victor Ponta în Guvern şi păstrarea unor foşti miniştri în Cabinet arată că are loc „o veritabilă încercare de lovitură de stat”, fostul premier dorindu-şi din nou să conducă Executivul.

„Nu vreau să creadă nimeni că fac afirmaţii, spun ceea ce cred, ceea ce simt. Eu în acest moment cred că ne confruntăm cu o veritabilă încercare de lovitură de stat. (...) Este premier în funcţie până la moţiune, dar este singur, nu mai are Cabinet. Cred că aceste două componente nu pot fi separate. (...) Încercarea disperată de a constitui un Cabinet, punând presiune continuă şi negociind, însemană că ţi-ai propus să creeze o structură care nu este constituţională. Eu aşa văd, a spus Carmen Dan.

Sursa: News.ro