Cătălin Predoiu a fost ales prim-vicepreședinte al PDL

Data publicării:
predoiu catalin

Actualizare ora 16.00. Europarlamentarul Cristian Preda a fost suspendat din PDL.

Actualizare ora 15.15.  În favoarea numirii lui Cătălin Predoiu ca prim-vicepreședinte al PDL au votat 552 de membri ai Consiliului Național de Coordonare. Opt membri s-au opus însă.

Anterior, Predoiu declarase la reuniunea CNC al PDL că principalul său proiect este „trimiterea în opoziţie” a „accidentului istoric” numit USL.

„Sunt astăzi aici şi pentru un alt motiv, pentru că nu mai pot să stau şi să mă uit când ţara noastră e făcută praf în fiecare zi de iresponsabili care în loc de cap au un televizor, în loc de inimă au un portofel şi în loc de suflet au un sac cu miştocăreli. USL este un accident istoric şi noi avem obligaţia morală să-i oprim. USL a făcut ţăndări pe ce a pus mâna anul trecut, pe reputaţia României. USL este un lichidator de ţară, joacă baschet şi fotbal cu România, până când o sa-i oprim", a declarat Cătălin Predoiu, citat de Mediafax.

Predoiu a precizat că nu este „omul cuiva împotriva altcuiva” şi că va încerca să unească taberele din PDL, susţinând că un PDL unit „nu are adversar în România”.

Actualizare ora 14.00 Europarlamentarul Cristian Preda, propus pentru suspendare, și-a pledat cauza în fața Consiliului Național de Coordonare, insistând că propunerea este generată de neînțelegeri pur personale pe care le are cu Vasile Blaga. El le-a cerut colegilor să nu fie „bolșevici”:

Acum, BPN a propus sa fiu suspendat. Motivul fundamental e criticarea în public a lui Vasile Blaga. Toată lumea știe asta. Resping categoric toate aceste acuzații ca neadevărate. Au fost născocite în BPN. Vă rog, nu fiți bolșevici! (aplauze) Nedreptatea va fi pentru mine insuportabilă. Mi-e teamă că ne despărțim și că va dura mai mult de șase luni până să ne regăsim”, le-a spus Cristian Preda colegilor din PDL.

Replica lui Vasile Blaga, președintele PDL, nu s-a lăsat așteptată. Acesta i s-a adresat direct europarlamentarului: „Nu ați ajutat pe nimeni în campanie, că nu ați fost o oră în campanie din funcția de vicepreședinte. Pe de altă parte, nu cred că trebuia să amenințați partidul că plecați, doar știe că plecați”.

______________________

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Preda află astăzi dacă va fi suspendat pentru o perioadă de şase luni din partid, pentru ca a criticat deciziile conducerii. Democrat-liberalul spune că a fost invitat la şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare şi va participa la reuniune pentru a-şi spune punctul de vedere.

Colegiul Director (CD) al PDL a aprobat, vineri, mărirea numărului de prim-vicepreşedinţi ai partidului de la patru la cinci, urmând ca această propunere să fie votată sâmbătă de Consiliul Naţional de Coordonare, a anunţat preşedintele PDL, Vasile Blaga. El a arătat că această decizie a fost votată cu unanimitate în Colegiul Director al partidului. Blaga a refuzat să precizeze dacă noua funcţie de prim-vicepreşedinte va fi ocupată de Cătălin Predoiu, scrie Mediafax.

De asemenea, Vasile Blaga a refuzat să răspundă la o întrebare a ziariştilor legată de posibila candidatură la prezidenţiale a lui Cătălin Predoiu. „Nu am de făcut niciun comentariu”, a răspuns liderul PDL.

Potrivit unor surse Mediafax, decizia ca Predoiu să ocupe o funcţie de prim-vicepreşedinte al PDL se va lua sâmbătă, la Consiliul de Coordonare Naţională al partidului.

Cătălin Predoiu este prezent, sâmbătă dimineață, la ședința Consiliului de Coordonare al PDL.

Adrian Papahagi a demisionat din PDL

Adrian Papahagi a anunţat vineri că a demisionat din PDL şi că a acceptat să facă parte din grupul de iniţiativă al Partidului Mişcarea Populară. Vasile Blaga a declarat că a colaborat foarte bine cu Adrian Papahagi şi îi pare rău că acesta a plecat din PDL. Liderul opoziției a spus că „orice coleg care pleacă din partid este o pierdere", dar a subliniat că săptămâna viitoare se aşteaptă intrarea în PDL a unor „nume cu rezonanţă din mediul universitar”.

După înfrângerea categorică în alegerile parlamentare din decembrie 2012 și după „divorțul” de președintele Traian Băsescu, în urma convenției din luna martie, PDL a pierdut mai mulți membri de marcă, singura intrare „cu rezonanță” în partid fiind Adriana Săftoiu, fost deputat liberal care a fost exclusă din PNL. Adriana Săftoiu, fost consilier al președintelui Traian Băsescu, se ocupă în PDL de comunicare, preluând funcția de purtător de cuvânt.

Cătălin Predoiu – repere în carieră

Cătălin Predoiu a deţinut pentru prima dată portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008, funcție pe care a păstrat-o și în cabinetele succesive conduse de Emil Boc, precum și în cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu. Apropiat inițial liberalilor, dar căpătându-și ulterior statutul de „independent”, Cătălin Predoiu cel mai longeviv ministru din România în perioada de după alegerea președintelui Traian Băsescu.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD, Marian Ghiveciu.

În aprilie 2008, la instalarea în funcţia de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu declara că, în 1991, a semnat o adeziune de membru al PNL - Aripa Tânără, frecventând întrunirile politice până în 1992 inclusiv, iar în 1993 formaţiunea şi-a încetat activitatea.

În 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvernul Emil Boc I, el menţinându-se în funcţie în toate cabinetele conduse de Emil Boc, dar şi în cel condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Cătălin Predoiu vine, sâmbătă, la Digi24. El este invitatul Elenei Vijulie, în emisiunea „Kilometrul 0”, care începe la ora 21.00.

În luna mai, când a mai fost invitat în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, Cătălin Predoiu spunea că ia în calcul posibilitatea de a intra în politică.

Citiți și: CULTURA POLITICĂ. C. Predoiu: Noua Constituţie, un efect colateral al răfuielilor politice

 Cătălin Predoiu, despre numirile procurorilor: Lista e incompletă, Daniel Morar trebuia să fie procuror general

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri