Câți bani au aruncat Dragnea și Tăriceanu, pe lobby în America. Degeaba

Adriana Duțulescu Data publicării:
dragnea si tariceanu, la tribuna parlamentului, se uita la ceva si se stramba
foto GEORGE CĂLIN/INQUAM PHOTOS

Conform documentelor postate pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA, unde legea obligă firmele de lobby să declare contractele și sumele cu clienții interni și externi, Călin Popescu Tăriceanu a plătit servicii de lobby și consultanță anul acesta în America în valoare de 50 de mii de dolari și 170 de mii de euro. Pe site-ul Departamentului de Jutiție al SUA figurează și un contract încheiat de PSD pentru Liviu Dragnea în vederea obținerii unei întâlniri cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, și a unor interviuri la CNN. 

Contractul PSD a fost încheiat cu compania Madison & Company LLC, contra sumei de 100 de mii de dolari. Conform documentului, compania de lobby ar fi trebuit să îi asigure întâlniri cu Mike Pence și Paul Ryan, speaker-ul Camerei Reprezentanților din Congresul american, aceste întâlniri urmând să aibă loc ”cât de curând posibil”. Totodată, în cei 100 de mii de dolari intrau și întâlniri cu ”mediul academic” și interviuri în presa americană, cu mențiune specială pentru CNN. 

contract lobby dragnea ce prevede
captură Departamentul de Justiție al SUA

Partenerii de la Madison  & Company LLC se prezintă pe ei înșiși drept specialiști în strategii de criza pentru clienți politici și guvernamentali. Contractul este din 24 octombrie 2018, or, după cum s-a dovedit istoric, nu i-a folosit la nimic lui Liviu Dragnea. Întâlnirea cu Mike Pence nu a avut loc niciodată, iar în luna februarie a acestui an, când, probabil cu ajutorul consultanților, obținuse o invitație la ceremonia Micului Dejun cu Rugăciune din SUA, la care participau și Pence și Trump, nu a mai plecat. Victor Ponta a declarat atunci că Dragnea nu poate să intre pe teritoriul american deoarece nu ar mai fi avut viză din cauza problemelor penale. 

Contractul declarat oficial a venit după celebra participare a lui Liviu Dragnea la recepția privată de inaugurare a mandatului lui Donald Trump, participare care și ea a presupus un efort financiar din partea fostului lider al PSD. Fotografia cu Dragnea care a dat mâna cu Trump la acea recepție a cunoscut și ea celebritatea internațională și a devenit subiect de investigație federală în SUA. 

Lobbystul lui Trump, Elliott Broidy, este cel care a semnat invitația pentru Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu pentru a participa în ianuarie 2017 la ceremonia de învestire a președintelui american Donald Trump, iar acest eveniment a însemnat o mare oportunitate pentru afacerile sale, scrie The New York Times. De altfel, el și-a deschis în luna mai 2017 o filiala în România: Circinus Defense SRL, firmă specializată în servicii high tech pentru armată. În februarie 2019, oficialii companiei Circinus - deținută de Elliott Broidy - au semnat un acord de circa 200 de milioane de dolari cu reprezentanții Romarm. Acordul a fost semnat de ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, ministrul Apărării, Mihai Fifor, și ambasadorul american Hans Klemm.

Cum a aruncat Tăriceanu 170 000 de euro pe apa sâmbetei

Mai eficienți au fost în schimb cei angajați în aprilie 2019 de Călin Popescu Tăriceanu, pentru că i-au obținut acestuia o întrevedere cu vicepreședintele Mike Pence. Întrevederea a avut loc în 10 aprilie, exact ziua în care, după această mare reușită, ALDE a semnat cu aceeași companie de lobby un al doilea contract, în valoare de 170 000 de euro, pentru servicii de consultanță politică.

Tăriceanu a putut să își pună pe contul de Facebook fotografia cu Pence, însă consultanța politică nu i-a fost de mare ajutor, având în vedere că la alegerile din 26 mai partidul său a ratat dezastruos pragul de acces în Parlamentul European, iar în prezent se luptă să obțină o alianță electorală pentru parlamentarele de anul viitor, la care riscă să nu prindă nici Legislativul național.

 

alde contract lobby america 1
Facsimil contract ALDE. Captură Departamentul de Justiție al SUA
alde contract lobby america 2
Facsimil contract ALDE. Captură Departamentul de Justiție al SUA
contract lobby alde 2
Al doilea contract de consultanță încheiat de ALDE. Captură Departamentul de Justiție al SUA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri