Sari la conținut

Ce spune Liviu Dragnea despre scenariul comasării DNA cu DIICOT

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu s-a discutat nici în partidul pe care îl conduce, nici în coaliția de guvernare ideea comasării DNA și DIICOT. Liderul social-democrat mai spune că nici nu există o astfel de discuție în plan.

Eu nu înțeleg de ce se tot reîncălzește ciorba asta prostească, comasarea DNA cu DIICOT... Noi n-am discutat niciodată, nici în partid, nici în coaliție despre asta și nu avem de gând să discutăm. De ce să se comaseze? Nici vorbă de așa ceva”, a răspuns Dragnea, întrebat de jurnaliști despre o eventuală ordonanță de urgență pe care ar pregăti-o Guvernul și prin care cele două instituții ar fi comasate.

Liderul PSD a făcut precizările înaintea ședinței de miercuri a Comitetului Executiv al PSD.

Declarațiile vin în contextul în care, în spațiul public, a fost vehiculat scenariul potrivit căruia ministrul Tudorel Toader, la întoarcerea din Japonia, ar putea propune în ședința de Guvern o ordonanță de urgență de comasare a DNA și DIICOT, astfel încât să poată fi schimbată din funcție Laura Codruța Kovesi.

Despre un astfel de scenariu a vorbit și europarlamentarul Monica Macovei.

„Pe surse, se spune, se scrie că se pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă de comasare a DNA cu DIICOT, DNA se ocupă de anticorupţie, DIICOT de lupta cu crima organizată. Asta înseamnă că se schimbă şefii şi DNA şi DIICOT prin efectul legii. Toată lumea se schimbă: şi procurorii-şefi şi adjuncţii şi cei de unitate, se transformă secţiile, se pot retrage sau se pot reevalua dosarele aflate în curs de anchetă (...). Va fi o perioadă în care nu se va lucra deloc. Prin urmare, ce se urmăreşte: anihilarea uneia dintre puterile statului. Ce se întâmplă este o lovitură de stat împotriva ordinii de drept şi începe la sediul PSD”, a declarat Macovei.

Întrebată dacă personal crede în scenariul comasării DNA cu DIICOT, Monica Macovei a răspuns: „Da, cred în acest scenariu, pentru că în 2007, la câteva luni după ce am intrat în UE, tocmai datorită rezultatelor celor două instituţii, mai ales DNA, Tăriceanu premier la acea vreme, susţinut de PSD în Parlament, a încercat acelaşi lucru. Probabil că nu se ştie public, dar a încercat acelaşi lucru, a fost oprit de discuţii informale, de comisari de la Bruxelles”.

Monica Macovei a mai arătat că, în opinia sa, ministrul Justiţiei va propune demiterea lui Kovesi de la şefia DNA: „Cred că Tudorel Toader va propune acest lucru, pentru că se joacă cu această chestiune şi practic se joacă cu ţara şi cu oamenii şi cu toţi cei care au ieşit în stradă în apărarea DNA”.