Ceartă între Palate pe acciza de 7 eurocenți

Data publicării:
ponta basescu cotroceni RESIZE-Mediafax Foto-Octav Ganea

Nici nu intrase în dezbatere Bugetul pentru 2014 că au şi apărut primele blocaje. Preşedintele anunţa că nu semnează memorandumul cu FMI şi nici Bugetul pentru 2014.

„Nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligațiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi”, declara Traian Băsescu în 2 decembrie.

Reacţia de la Palatul Victoria a venit imediat.

Nu mai avem practic acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană”, declara atunci Victor Ponta.

Nici vorbă de aşa ceva, susţinea Traian Băsescu.

„În ianuarie vine din nou delegaţia Fondului, se poate renegocia acest punct”, afirma președintele.

„Președintele vrea să şantajeze Guvernul și Parlamentul ca să nu mai facă Comisia de la Călăraşi”, a replicat premierul.

Victor Ponta a susţinut că decizia preşedintelui va avea consecinţe grave.

„Nu putem da pensiile mărite, nu avem bani pentru cofinanțare”, mai spunea el.

Să se facă tăierile de la Dragnea. Se pare că mulți primari numai așa funcționează, dacă primesc fisele în tonomat, altfel nu cântă la alegeri”, spune Traian Băsescu două zile mai târziu.

În timp ce Parlamentul dezbătea bugetul, premierul a făcut un gest fără precedent - i-a cerut preşedintelui o întrevedere, care s-a soldat, însă, cu un eşec. La acea întâlnire, Victor Ponta l-a avut avut în dreapta sa pe guvernatorul Mugur Isărescu.

Punctul de vedere al premierului a rămas inflexibil. Premierul nu a înţeles nimic din ce am discutat. El a înţeles că am discutat despre buget, eu am discutat despre acciză”, a declarat Traian Băsescu.

În final, bugetul a fost votat cu tot cu acciză. Traian Băsescu a decis să facă totuşi o concesie.

Voi promulga imediat bugetul asigurărilor sociale, nu am nimic de reproşat aici. Probabil că în aceeași zi în care va sosi îl voi şi promulga”, a spus președintele.

„Mă bucur că la apelul meu de responsabilitate președintele a răspuns chiar și pe jumătate. L-am rugat să aprobe legea bugetului asigurărilor de stat ca să putem da pensiile și înțeleg că va face asta”, a replicat Victor Ponta.

Gestul preşedintelui de a refuza să promulge bugetul de stat este o premieră în viaţa politică. 

Subiectul a fost dezbătut de Cristian Pîrvulescu, președintele de onoare al Asociației Pro Democrația

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri