Ciucă, despre raportul Schengen: Este „o nouă validare a meritelor noastre pentru aderare”

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Ciucă face declarații.
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă salută concluziile raportului misiunii privind extinderea spațiului Schengen și spune că acesta confirmă încă o dată faptul că România îndeplinește condițiile pentru aderarea la spațiul comun de circulație.

„Am primit cu satisfacție raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, publicat astăzi, raport care consemnează evaluările foarte bune ale experților europeni în urma vizitei pe care aceștia au avut-o în România și la Istanbul, la 17 noiembrie 2022”, a spus Ciucă.

„Pentru Guvernul României, reconfirmarea, prin raportul publicat astăzi, a faptului că îndeplinim cerințele prevăzute de acquis-ul Schengen în domeniile vizând politica de vize și protecția datelor, precum și a faptului că România este deosebit de activă în cooperarea judiciară în materie penală cu restul partenerilor europeni, reprezintă o nouă validare a meritelor noastre pentru a adera la Schengen”, a mai spus premierul.

„Ne bucură să constatăm că experții europeni au apreciat în mod special modul în care țara noastră respectă cu strictețe legislația și procedurile europene, făcând dovada unei infrastructuri tehnice exemplare, precum și a unei pregătiri solide și performante a personalului care gestionează aceste domenii, conform standardelor Schengen.

Suntem cu atât mai îndreptățiți astăzi să sperăm că aceste rezultate pozitive suplimentare vor face posibilă o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen. România aduce deja, după cum se vede și din conținutul acestui raport, o contribuție solidă, profesionistă la securitatea acestui spațiu și a Uniunii Europene în ansamblu”, a mai spus el.

„Guvernul României rămâne angajat pe aceleași coordonate de seriozitate și angajament pentru a contribui la siguranța cetățenilor europeni. Aderarea noastră la Schengen aduce o valoare adăugată incontestabilă în acest sens”, a încheiat Ciucă.

Comisia de experți a Comisiei Europene care a avut o misiune de evaluare în România, pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condițiile de aderare la Schengen, a fost multumită de rezultate, susțin surse guvernamentale.

Scopul acestei misiuni a fost colectarea de informații suplimentare cu privire la implementarea de către România a politicii de vize, protecția datelor și cooperarea judiciară în materie penală. Echipa de experți, printre care s-au numărat și reprezentanți ai Olandei, a vizitat România și a constatat la fața locului că România aplică acquis-ul Schengen în mod exemplar.

Experții au observat că România respectă toate normele europene în vigoare, iar personalul autorităților române evaluate aplică la cele mai înalte standarde procedurile europene. Echipa care a derulat misiunea de constatare a concluzionat că țara noastră continuă să îndeplinească toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri