Video Ciucă, la inaugurarea Terminalului 4 al Aeroportului Iași: S-a demonstrat că administrațiile liberale sunt în topul nivelului de trai

Data publicării:
Screenshot 2024-01-23 124035
Foto: captură video Digi24

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost prezent, marţi, la inaugurarea Terminalului 4 al Aeroportului Internaţional Iaşi. Șeful interimar al Senatului a spus că proiectul a fost o asumare politică iar pentru el „este un model de angajament şi de responsabilitate al administraţiei locale, într-un oraş unde administraţia liberală şi-a făcut datoria”. El a arătat că trebuie să vorbim şi despre modelul administraţiei liberale, la Iaşi, la Suceava, la Cluj, la Alba, la Sibiu, unde „în urma mai multor evaluări, s-a demonstrat că reprezintă și sunt încadrate în topul unui nivel de trai încadrat în partea superioară a listei la nivel European”.

„Iată, ați reușit într-un an de zile să finalizați acest obiectiv. Pentru mine este un model de angajament și de responsabilitate al administrației locale.

Suntem într-un oraș unde administrația liberală și-a făcut datoria și trebuie să vorbim și despre modelul administrație liberale.

Vorbim la Iași, vorbim, despre cea de la Suceava, vorbim despre cea de la Cluj, vorbim despre cea de la Oradea, despre cea de la Alba, despre cea de la Sibiu, vorbim de administrațiile liberale, acolo unde, în urma mai multor evaluări, s-a demonstrat că reprezintă și sunt încadrate în topul unui nivel de trai încadrat în partea superioară a listei la nivel European.

Este absolut necesar pentru noi, indiferent de culoarea politică, să avem curajul să ieșim în fața oamenilor și să le spunem și ce putem în mod deosebit, ce putem facem și ce nu putem face, să recunoaștem când greșim și să recunoaștem că împreună cu oamenii putem să facem ceea ce ne asumăm politic.

Aeroportul a fost o asumare politică și fiecare dintre dumneavoastră. A scos în evidență relevanța lui. A spus că va scurta timpul în de călătorie, va crește numărul de pasageri la 3,5 milioane, dacă am reținut bine pe an, va facilita prezența unui număr mai mare și mai diversificat al oamenilor de afaceri în zonă.

Conectivitatea aceasta de la Iași spre Vest, de la Iași spre Est, ați vorbit despre relevanța pentru Republica Moldova, ați vorbit despre faptul că orice loc de muncă aici în aeroport atrage de la sine sau dezvoltă de la sine un număr mai mare de locuri de muncă. Ați vorbit despre faptul că vom avea turiști mai mulți, Înalt Preasfinția Sa invoca românilor să se gândească înainte de a pleca sau celor care sunt plecați să se întoarcă. Atunci când am fost la Palas Campus, Înalt Prea Sfinția Voastră, am întâlnit români care s-au întors acasă și au lăsat job-urile lor în țările unde își începuseră activitatea.

Și au venit în România și am stat de vorbă cu ei și i-am întrebat de ce?

Și-au zis, pentru că am văzut că aici serviciile sunt la fel ca acolo. Am văzut că nivelul de trai crește și este aproape de cel de acolo.

Sigur, nu peste tot în țară, nu vreau să fiu înțeles greșit și mai mult decât atât, atunci când am fost plecați, simțeam ceea ce simțim cu toții, dorul de casă și dorința de a ne întoarce la rădăcini.

Se zice că niciodată nu suntem plecați cu adevărat definitiv, pentru că nu ne lasă ceva, nu ne lasă apartenența noastră la rădăcini, la tot ceea ce înseamnă spiritul și sufletul nostru românesc.

Ca atare, acest aeroport are și rolul ca românii să se gândească. Iată, avem de ce și unde să ne întoarcem acasă. Suntem aproape de Moldova, suntem aproape de Ucraina.

Tot ceea ce realizăm în aceste momente, doamnelor și domnilor, demonstrează că și în condiții de securitate complexe, într-o economie care nu mai are aceeași coerență, în care tot ceea ce ține de fluxuri pe linia lanțurilor de aprovizionare nu se mai desfășoară cu aceeași coerență, s-a demonstrat încă o dată că putem să îndeplinim și să facem ceea ce ne-am propus.

Este important să transmitem oamenilor și nu vreau să nu recunosc în fața dumneavoastră că avem fermierii care protestează, avem transportatorii care protestează și trebuie să-i înțelegem și trebuie să preluăm de la ei mesajele prin care să rezolvăm aceast aceste probleme, atât în țară, cât și la nivelul Uniunii Europene.

Dar în același timp trebuie să vedem că doar prin dialog, doar prin soluții pe care le identificăm împreună, doar prin contribuția fiecăruia dintre noi putem cu adevărat să beneficiem de tot ceea ce a însemnat și înseamnă pentru noi statutul de țară membră NATO, țară membră a Uniunii Europene, pentru că iată bani, 85% din valoarea acestui terminal sunt fonduri europene.

Același lucru se întâmplă și în agricultură, același lucru se întâmplă în tot ceea ce dezvoltăm. România are în continuare la dispoziție 70 de miliarde, peste 70 de miliarde de euro în următorii ani pe care să investească în astfel de obiective. Vreau să îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect, Președintele Consiliului Județean, pe domnul primar, echipele dumnealor, echipa Strabag și în mod deosebit pe toți cei pe care i-a menționat domnul președinte al Consiliului Județean, cu care s-a întâlnit din comunele din județul Iași, care au trudit aci și iarnă și vară, în condiții grele de vreme, ca noi astăzi să putem să ne bucurăm de acest obiectiv.

Vă mulțumesc tuturor de atenție, felicitări, spor la treabă și să știți că autostrăzile și A7 și A8 sunt în dezvoltare și ele reprezintă într-adevăr, solicitarea cea mai mare a ieșenilor și nu numai.

Avem nevoie ca această inter-conectivitate, dincolo de cea aeroportuară, să se realizeze și pe infrastructura rutieră și feroviară, pentru că, practic vorbim de dezvoltare economică, dar sistemul de circulație al economiei este dat de tot ceea ce înseamnă infrastructură, indiferent de felul ei”, a declarat Ciucă.

Al patrulea terminal de la Aeroportul Internațional Iași, al doilea cel mai mare din țară

În prezent, aeroportul ieşean are trei terminale funcţionale, iar procedura de recepţie a lucrărilor de la terminalul T4 a început pe 31 decembrie 2023. În luna mai acest nou terminal va fi tranzitat de primii pasageri.

Noul terminal, terminalul T4, este cel mai mare din ţară după cel de la Otopeni, are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 32.000 metri pătraţi şi va deveni operaţional din luna mai a acestui an.

Proiectul construcţiei celui de-al patrulea terminal al Aeroportului Internaţional Iaşi a fost susţinut din fonduri europene şi a avut o valoare de 90 de milioane de euro. Din această sumă, un procent de 15 la sută a fost asigurat din contribuţia de la bugetul de stat.

Terminalul este construcţie nouă cu trei niveluri, şapte porţi de îmbarcare, 20 birouri de check-in. Fluxurile sunt bidirecţionale. Îmbarcarea pasagerilor se va face şi prin trei aviobridgeuri.

Capacitate de procesare de 950 pasageri pe oră şi 3,5 milioane de pasageri anual.

În cadrul construcţiei terminalului T4 a fost construită şi o parcare nouă, cu un sistem modern de management, şi cu o capacitate de 600 de locuri.

Tot în cadrul proiectului construcţiei terminalului T4, pe o suprafaţă de un hectar, a fost construit şi un parc fotovoltaic, care are o capacitate de 1MWh. Astfel, s-a dorit un pas important către utilizarea surselor de energie regenerabilă în operaţiunile aeroportuare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri