Ciucă: Vom obţine aprobarea pentru cererea de plată numărul 2 a PNRR, ne încadrăm în limitele de timp cerute de CE

Data actualizării: Data publicării:
Premierul României, Nicolae Ciucă, semnează un document la Palatul Victoria, pe 13 februarie 2023.
Nicolae Ciucă, premierul României. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că  România se încadrează în limitele de timp solicitate de către Comisia Europeană și că este încrezător că se va obține aprobarea pentru a încasa cererea de plată numărul 2 a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).  

„În acest moment, din datele pe care le avem de la Comisie pe cerererea de plata 1 doar 11 ţări au primit aprobare, iar pe cererea de plată numărul 2 - cinci ţări. Ca atare, în acest moment putem să declarăm că suntem în limitele de timp în acord cu cele aprobate la nivelul Comisiei Europene şi am toată încrederea că vom reuşi să obţinem aprobarea pentru cererea de plată numărul 2”, a afirmat Nicolae Ciucă, după ședința BEx al PNL.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Declarațiile privind cererea de plată nr 2 din PNRR de la minutul 12.40

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, că cererea II de plată din PNRR nu este „în niciun pericol”, iar evaluarea documentației transmise spre validare „urmează parcursul procedural firesc”. Precizările au fost făcute după ce în spațiul public au apărut informații despre probleme apărute la îndeplinirea jaloanelor din PNRR, printre care decarbonizarea sau legea avertizorului de integritate. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis la 15 decembrie 2022 Comisiei Europene cea de a doua cerere de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 3.227.690.000 euro, din care 2.147.490.000 Euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil și 1.080.200.000 euro reprezintă sprijin sub formă de împrumut.

Depunerea celei de-a doua cereri de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență a fost condiționată de îndeplinirea a 51 de ținte și jaloane aferente primelor două trimestre din 2022, fiind reglementate aspecte cheie precum decarbonarea, interoperabilitatea bazelor de date pentru reducerea birocrației și cloud-ul guvernamental.

Cea de-a treia cerere de plată în valoare de 3,1 miliarde de euro urmează a fi transmisă Comisiei în primăvara acestui an și va fi însoțită de documentația aferenta îndeplinirii a 55 de ținte și jaloane.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. De la startul implementării și până la finalul lui 2022, România și-a asumat îndeplinirea a 151 de ținte și jaloane. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri