PSD a decis: Îl susține pe Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
180327_dragnea cruce in spate_CENTENAR_07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în unanimitate, că îl sprijină pe președintele partidului, Liviu Dragnea. CeX a adoptat o declarație în acest sens.

171113_LIVIU_DRAGNEA_DECLARATII_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 19.05 Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat a dat publicităţii o declaraţie în care îşi afirmă susţinerea pentru Liviu Dragnea, pentru Guvernul Dăncilă, precum şi pentru accelerarea procedurilor de adoptare a legilor justiţiei şi a codurilor penale. Conducerea PSD anunță, de asemenea, demersuri pentru întărârirea CCR.

Declaraţia CexN al PSD:

„Având în vedere programul de guvernare asumat de Partidul Social Democrat în faţa cetăţenilor români, la alegerile generale din 2016; Ţinând cont de măsurile din acest program, care urmează să fie luate sau care sunt deja în curs de implementare şi care pot aduce beneficii majore în ceea ce priveşte creşterea veniturilor românilor şi pentru realizarea investiţiilor de interes strategic pentru România; Luând în considerare faptul că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este garantul politic al realizării programului de guvernare şi principalul factor de stabilitate al guvernării şi al majorităţii parlamentare; Respectând prezumţia de nevinovăţie şi dispoziţiile în această materie din directivele europene, din deciziile CEDO şi ale Curţii Constituţionale, care statuează acest principiu ca una din valorile fundamentale ale democraţiei şi ale statului de drept, Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat DECIDE:

1) Susţinerea a preşedintelui PSD Liviu Dragnea în toate funcţiile politice deţinute de acesta la conducerea partidului şi la conducerea Camerei Deputaţilor din Parlamentul României.

2) Susţinerea Guvernului condus de primul ministru Viorica Dăncilă, pentru continuarea şi accelerarea realizării măsurilor prevăzute în programul de guvernare.

3) Realizarea tuturor demersurilor legale şi constituţionale pentru finalizarea şi accelerarea procedurilor privind adoptarea modificărilor la legile justiţiei şi a codurilor penale, pentru punerea acestora în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, a Curţii Europene Drepturilor Omului, a directivelor europene şi în conformitate cu standardele în această materie ale Comisie de la Veneţia

4) Utilizarea cu fermitate a tuturor mecanismelor şi procedurilor legale şi parlamentare pentru denunţarea abuzurilor din Justiţie, realizate în baza unor protocoale secrete ilegale.

5) Utilizarea cu determinare a tuturor căilor legale pentru consolidarea autorităţii Curţii Constituţionale, astfel încât deciziile definitive şi obligatorii ale acestei instanţe supreme să fie respectate şi puse în executare de către toate autorităţile statului român”.

UPDATE 17:20 Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, convocată la Parlament pentru ora 16.00, s-a reunit în biroul lui Liviu Dragnea, unde mai mulți lideri ai PSD se aflau încă din jurul orei 14.00, fiind convocați de către liderul PSD la o discuție informală. 

Comitetul Executiv al PSD ar fi urmat să înceapă la ora 16.00, la Palatul Parlamentului, la sala grupului PSD, aflată la etajul 1M, unde nici la această oră nu se întâmpla însă nimic. Liderii PSD se află însă de aproximativ două ore la discuţii în biroul lui Dragnea.

UPDATE 14:30 După pronunțarea primei sentințe în dosarul angajărilor fictive, mai mulți miniștri ai guvernului Dăncilă, în frunte cu premierul, și-au exprimat sprijinul față de liderul PSD. Au urmat apoi mesaje de susținere de la organizațiile județene PSD Vrancea, Suceava, Hunedoara, Mureș, Dâmbovița, Alba, Sibiu, Constanța, Botoșani, dar și de la liderii PSD ai Regiunii de Nord-Vest. 

UPDATE 14:10 Liviu Dragnea se întâlnește cu liderii PSD din teritoriu în biroul său de la Parlament, la ora 14:00, înaintea ședinței CEX. Există posibilitatea ca Liviu Dragnea să ceară un vot de susținere al social-democrațiilor, vot care să-l mențină în funcția de președinte al partidului. În biroul lui Dragnea au venit Mihai Fifor, Niculae Bădălău, Ionel Arsene, Darius Vâlcov, Paul Stănescu, Șerban Valeca, Rodica Nassar, Mircea Dușa. 


Joi seara, liderii organizaţiilor judeţene ale partidului au primit mesaj de convocare la reuniunea CExN.

Comitetul Executiv al PSD ar urma să se reunească după-amiază, de la ora 16.00.

Numărul doi în partid este Viorica Dăncilă, preşedintele executiv al PSD.

Până la această oră, Liviu Dragnea nu a avut nicio reacţie după anunţarea sentinţei şi nu se ştie dacă are vreo intenţie de a se retrage din fruntea partidului sau dacă doreşte ca CExN să reconfirme sprijinul faţă de el. 

În primăvara lui 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul fraudelor de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Era la acel moment omul numărul doi în partid, iar în guvernul condus de Victor Ponta ocupa funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. Două poziţii importante la care, însă, a renunţat din proprie iniţiativă. Cum şi-a justificat gestul la vremea respectiv, puteţi citi AICI.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

Citiţi şi: Ce se va întâmpla după condamnarea lui Dragnea

                  Primul lucru care nu se va schimba după verdictul în cazul Dragnea
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri