Sari la conținut

Consiliul IMM-urilor: În 2017, 290 de modificări la Codul Fiscal

România se află pe primul loc în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte numărul de acte normative adoptate anul trecut, iar aproape jumătate dintre acestea au impact direct sau semnificativ asupra IMM-urilor, a declarat, marţi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Consiliul arată și că mai bine de jumătate din Codul fiscal a suferit modificări.

florin jianu govro

Sursă foto: gov.ro

Consiliul condus de Florin Jianu, fost ministru în Guvernul Grindeanu, arată că, anul trecut, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 1.388 de acte normative. Din acestea, 278 legi, 117 ordonanţe de urgenţă, 30 de ordonanţe simple şi 963 hotărâri de Guvern. La acestea se adaugă cele 3.344 de ordine emise doar de ministrul Finanţelor şi 1.907 de ordine emise de ministrul Muncii.

80% din actele normative anul trecut au fost iniţiate de Guvern şi doar 20% de Parlament, dar şi din acestea jumătate au fost legi de aprobare a ordonanţelor de urgenţă emise tot de Guvern. Deci, practic, Parlamentul a fost o anexă de legiferare a Guvernului”, a spus preşedintele CNIPMMR.

Astfel, România se situează pe primul loc în topul Europei Centrale şi de Est în ceea ce priveşte numărul modificărilor legislative, iar 45% dintre actele normative adoptate afectează direct sau semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile.

În 2017, prin 11 acte normative, au fost modificate 290 de articole din Codul fiscal, se mai arată în sinteza CNIPMMR. 

Potrivit CNIPMMR, din totalul de 12 măsuri principale cu impact asupra IMM-urilor promise de Guvern anul trecut, doar cinci au fost transpuse în practică total sau parţial. Totodată, gradul de implementare a programului de guvernare în ceea ce priveşte IMM-urile este de o treime.

„Acesta este un grad redus de implementare, culmea este că nu s-au îndeplinit nici măcar măsurile care nu necesitau cheltuieli de la stat”, a declarat Florin Jianu.