Măsurile fiscale, discutate de Ciolacu cu mediul de afaceri: „În primul rând ar trebui ca Guvernul să-şi facă ordine în propria curte”

Data publicării:
ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu și miniștrii din guvern au discutat cu reprezentanții mediului de afaceri. Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a avut, marți, consultări, la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai CNIMMR şi ai Confederaţiei Patronale Concordia. Discuțiile au loc în contextul în care Guvernul pregătește un pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Printre măsurile posibile care ar avea un impact direct asupra mediului de afaceri se numără majorarea unor taxe, printre care și impozitul pe dividende la 10%, reducerea pragului pentru IMM-uri, dar și majorarea salariului minim.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, a declarat, marţi, că orice fel de modificare fiscală trebuie făcută de la 1 ianuarie 2024, iar Guvernul trebuie să dea primul exemplu în privinţa echilibrării bugetului de stat şi, mai ales, a cheltuielilor.

„Ceea ce am solicitat, împreună cu partenerii noştri, a fost stabilitate şi predictibilitate. Orice fel de necesară modificare fiscală trebuie făcută de la 1 ianuarie 2024. Acesta este mesajul pe care noi l-am transmis. Apoi, Guvernul trebuie să dea primul exemplu în ceea ce înseamnă echilibrarea bugetului de stat şi, mai ales, a cheltuielilor. Am spus nişte lucruri foarte clare legat de fondurile europene. Din perioada 2021 - 2027, până în acest moment, nu s-a cheltuit niciun euro. S-au promis 490 de apeluri în valoare de 36,8 miliarde de euro şi nu s-a cheltuit niciun euro. În continuare, se fac agenţii, în continuare sunt angajări la bugetul de stat. Or, ceea ce noi am solicitat din partea mediului privat a fost echitate”, a afirmat Jianu, la finalul discuţiilor, potrivit Agerpres.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu, a precizat că recomandarea făcută guvernanţilor este aceea de a lucra împreună în vederea găsirii celor mai bune soluţii.

„În primul rând, îi mulţumim domnului prim-ministru şi echipei dânsului că ne-a ascultat, dânsul pare să aibă o disponibilitate serioasă pentru a discuta cu patronatele şi, în general, pentru tot ce înseamnă dialogul social. Am observat şi ne-a explicat despre dezechilibrele care există în clipa de faţă pe parte fiscală. Sigur, ne-a solicitat ajutorul, în acelaşi timp suntem de acord cu ajutorul pe care dânsul îl solicită, dar, în acelaşi timp, ne aşteptăm ca Guvernul să fie primul care dă exemplu prin economiile pe care le-ar putea face. Nu putem doar să solicităm de la societăţi şi de la contribuabili să plătească, în primul rând ar trebui ca Guvernul să-şi facă ordine în propria curte. (...) Fiecare dintre noi avem ceva de făcut, fiecare dintre noi putem să contribuim. Dânşii ştiu mai bine unde pot face economii”, a transmis Şucu.

Jianu şi Şucu au subliniat că se aşteaptă ca Guvernul să aducă la cunoştinţă mediului de afaceri măsurile pe care intenţionează să le adopte, menţionând că au primit asigurări în acest sens.

„Eu cred că Guvernul trebuie să iasă, în primul rând, şi să spună care sunt măsurile asumate pe care le propune mediului de afaceri. Împreună cu partenerii noştri, am solicitat ca aceste măsuri să ne fie şi nouă trimise, să fie însoţite de analize de impact şi noi să răspundem în consecinţă acestor măsuri. (...) Am primit foarte multe întrebări din spaţiul public şi nu aş vrea să comentez punctual pe o măsură sau alta, pentru că am avut o inflaţie de măsuri, foarte multe întrebări cu privire la o măsură sau alta”, a explicat Florin Jianu.

Ciolacu: Scopul acestui plan este să permită statului român accesare tuturor fondurilor europene

Guvernul este angajat să menţină deschise toate căile de finanţare europene, a afirmat, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, după consultările avute la Palatul Victoria cu reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia şi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.

Reprezentanţii Executivului au prezentat mediului de afaceri principiile care stau la baza planului de măsuri economice aflat în curs de elaborare.

„Scopul acestui plan este să permită statului român atât accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, cât şi să determine mai multă stricteţe în privinţa cheltuielilor publice. Membrii Executivului au menţionat că prin aceste măsuri sunt identificate resurse suplimentare pentru a îndeplini angajamentul public de a aloca mai multe fonduri pentru cele două sectoare publice esenţiale, Educaţia şi Sănătatea”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, prim-ministrul a continuat marţi dialogul cu mediul de afaceri, după ce anterior a avut consultări cu reprezentanţii marilor retaileri, ai industriei construcţiilor şi cu cei ai industriei alimentare.

„Guvernul României este angajat să menţină deschise toate căile de finanţare europene, fapt ce implică punerea în aplicare a reformelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Economia naţională şi cetăţenii români au nevoie de investiţii şi de servicii publice de mai bună calitate”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

România riscă să piardă banii europeni dacă nu realizează reformele asumate în PNRR, dar și dacă depășește ținta de deficit bugetar stabilită la 4,4% din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri