Crin Antonescu: Comisia parlamentară nu-l poate demite pe Traian Băsescu

Data publicării:
crin antonescu studio digi24-1

Pentru prima dată de la izbucnirea conflictului din USL pe tema unei eventuale comisii de anchetă Crin Antonescu a dat de înţeles că Victor Ponta a minţit atunci când a spus că l-a consultat la telefon.

Nici eu nu am de ales în această chestiune, nu mă pot apuca și eu să mint, ca să construiesc o realitate despre care știu că nu există”, a spus liderul PNL.

El a explicat de ce partidul său nu a dat satisfacţie PSD în privinţa unei decizii rapide privind înfiinţarea comisiei de anchetă care să verifice legalitatea tranzacţiei cu terenuri făcute de familia Băsescu în Călăraşi.

E o decizie pe care un partid nu are de ce să o ia gâfâind după Ponta și Zgonea. Eu nu pot să știu când iese Ponta dintr-o încăpere și strigă că a discutat cu mine să facă o comisie parlamentară. Și gata, toata lumea la asalt!”, a declarat Crin Antonescu la Digi24.

Preşedintele liberal a ironizat agitaţia creată de PSD şi de unele posturi de televiziune în jurul acestui subiect: „Se cultivă o atmosferă apocaliptică, te făcea să crezi că Basescu urma să fuga, să treacă granița, noaptea, printr-un lan”.

Mai mult, Crin Antonescu a dezvăluit la Digi24 că nu crede în utilitatea acestei comisii: „Comisia, indiferent de ce ar descoperi, nu îl poate da jos pe Traian Băsescu sau să-l trimită în fața instanței”.

El nu a exclus ipoteza ca premierul să fi fost împins de persoane din anturajul său să ceara înfiinţarea acestei comisii de anchetă: „Niște oameni din anturajul său, care se cred și consilieri politici (...) să fi pus la cale o astfel de operațiune de imagine în care Victor Ponta, pus de mulți dintre alegătorii noștri, pus sub semnul îndoielii, în urma operațiunii de cobitare, să fie reînvestit cu rangul de mareșal, de generalisim în lupa împotriva lui Traian Băsescu”.

Preşedintele PNL spune că este dezamăgit că politicienii îşi ocupă timpul cu subiecte care nu au legătură cu interesul general al românilor.

Ilie Sârbu, o propunere serioasă pentru conducerea comisiei

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, la Digi24, că propunerea lui Ilie Sârbu în fruntea comisiei parlamentare care va investiga legalitatea cumpărării de teren de către familia Băsescu este cât se poate de serioasă. 

„Așa sunt eu, un suflet bun!”, s-a autoironizat liderul PNL, invocând faptul că socrul premierului se arăta „foarte alarmat” că PNL ar putea pune piedici comisiei. Crin Antonescu spune că nu înțelege de ce această propunere a fost interpretată drept glumă de către Victor Ponta, cu atât mai mult cu cât Ilie Sârbu este un apropiat al premierului, lider de grup în Senat și om cu experiență. „Mi-am spus: Uite un om care va mânca jar! (...) Nu văd unde era gluma”, a declarat Crin Antonescu la Digi24.

Liderul PNL a confirmat că a trecut, joi seara, pe la sediul Guvernului, unde a avut o discuție de jumătate de oră cu premierul. „N-a fost nicio negociere”, a ținut să precizeze copreședintele USL referitor la comisia parlamentară pentru investigarea afacerii „Nana”. El a repetat că decizia oficială privind comisia „Nana” nu a fost luată încă de liberali, dar probabil va fi luată săptămâna viitorare, luni, marți. În plus, liderul liberal a spus că nu a împărțit cu Victor Ponta vreo președinție a comisiei, aceasta revenind PSD „în mod normal”.

Președintele Senatului a precizat că a discutat cu Victor Ponta la Guvern despre declarația de aseară a președintelui Băsescu în legătură cu retrimiterea la Parlament a bugetului. „Am discutat chestiuni de calendar, cum să procedăm”.

Ce ar urma să ancheteze comisia

„S-a creat sentimentul că această comisie îl va desființa pe Traian Băsescu”, a comentat Crin Antonescu referindu-se la comisia de anchetă.

El a subliniat că nu vrea să ironizeze această sitiație, ci să precizeze că, în situația în care această comisie se formează, are prerogativa și șansa de a audia persoane implicate și de a obține documente, iar când va ajunge la niște concluzii, să le prezinte opiniei publice.

„Aici cred că avem două lucruri – d-aia am vorbit azi de demisie și am separat chestiunea asta de comisie - comisia asta, orice ar descoperi, nu îl poate da jos din funcție pe domnul Traian Băsescu sau nu îl poate, nu știu, trimite în fața instanței pe Traian Băsescu. Orice ar descoperi, dacă descoperă elemente care îți pun la îndoială legalitatea, atunci trimite aceste concluzii organelor abilitate – parchetului, DNA-ului, cuiva”, a subliniat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a adăugat că, alt aspect al acestei probleme este „imaginea și morala acestei fabule”, respectiv modul neplăcut în care președintele se complace și continuă să detalieze modul în care a fost achiziționat terenul din Călărași, opinând că „sunt lucruri simpatice, în sine, pentru orice persoană privată din România, dar nu pentru președinte de țară, într-o țară ca România”.

Întrebat care crede că ar trebui să fie obiectul comisiei, Crin Antonescu a menționat posibilitatea traficului de influență, - „eu nu formulez nicio acuzație, dar există, se discută despre așa ceva” - , dar și „posibilitatea implicării nefirești, dacă nu și ilegale, a unor instituții sau a unor oameni lucrând în instituții, pentru a rezolva treburile unor privați”.

Întrebat care i se pare cel mai grav lucru în tot tăvălugul declarațiilor declanșate de această achiziție, Crin Antonescu a răspuns: „Se cultivă așa o atmosferă, de către unii, aproape apocaliptică. Aseară, presiunea și nervozitatea unora că nu am dat noi un răspuns încă, mă rog, că nu am dat verde la comisia asta, te făcea să crezi că în cursul nopții Traian Băsescu urma să fugă, să treacă granița, noaptea, printr-un lan, că tot îi plac”.

Crin Antonescu a subliniat că toată această situație este cu siguranță e artificială și că „întotdeauna din așa ceva unii speră să obțină puncte”.

„E mult, dar nu e vreo apocalipsă”, a adăudat liderul PNL.

Crin Antonescu a detaliat și contextul în care a cerut demisia șefului statului. „Eu n-am nicio speranță de Traian Băsescu va demisiona”, a spus el.

Întrebat despte contextul declarațiilor referioare la convorbirile telefonice cu Victor Ponta, Crin Antonescu a spus: „Nu știu, este (jenant – n.r). (...) Nici eu nu am de ales în această chestiune, pentru că nu mă pot apuca și eu acum să mint, să construiesc o realitate care nu există”.

El a precizat că aliații nu își pot permite, dintr-un asemenea episod, oricât ar genera nemulțumiri, neîncredere, ca o majoritatea parlamentară să nu-și ducă la bun sfârșit angajamentele acumate în fața electoratului.

„Cred că trebuie să facem ce trebuie să facem ca să ducem mandatul până la capăt”, a spus Crin Antonescu.

Pe de altă parte, întrebat despre scenariul emis de sociologul Vasile Dâncu, cel al comisiei ca un test-capcană, Crin Antonescu a spus că nu crede într-o asemenea opinie și o respinge, pentru că Victor Ponta, „un premier cu probleme enorme”, știe sigur că nu este omul care să se înțeleagă cu Traian Băsescu. Crin Anontescu spune că e posibil ca oameni din anturajul lui Victor Ponta să dorescă învestirea acestuia cu gradul de generalisim al alianței, mergând în siajul unei capcane deschise de Traian Băsescu în ultima vreme. În acest context, spune Crin Antonescu, este explicabilă apariția unei „neglijențe sau a unei neatenții” a premierului legate de existența convorbirii telefonice pe care susține că a avut-o cu liderul PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri