Cristian Pîrvulescu, despre cheia care ar putea debloca negocierile și ar grăbi o decizie a lui Iohannis privind viitorul premier

Data actualizării: Data publicării:
Profesorul Cristian Pîrvulescu, vorbeste in studioul digi24
Profesorul Cristian Pîrvulescu, la Digi24

Klaus Iohannis are consultări cu partidele pe tema noului Guvern. Partidele care au intrat în Parlament așteaptă de la președinte un semn pentru deblocarea negocierilor. "Jocul s-a mutat în tabăra președintelui, dar este posibil să mai fie o serie de consultări. Dacă politicienii devin rezonabili orice formulă de compromis devine posibilă", a spus la Digi24 politologul Cristian Pîrvulescu.

"La Cotroceni vor fi consultări și negocieri. După ce ieri nu s-a ajuns la un compromis, jocul s-a mutat în tabăra președintelui. Președintele ar trebui să ia o decizie, dar are nevoie de un acord al partidelor care vor forma viitoarea majoritate.

Asistăm la o negociere între partide care încearcă să forțeze o decizie în PNL, sperând că vor avea ;i un sprijin din partea președintelui. Este foarte important să se ia o decizie cât mai curând. S-ar putea ca președintele să mai facă o serie de consultări.

Însă, dacă USR va transmite președintelui că are disponibilitatea de a participa la un guvern Cîțu, președintele ar putea anunța azi nominalizarea unei persoane pentru formarea guvernului. Totul depinde de partide și de ce se întâmplă în culise, dincolo de negocieri, dincolo de consultări.

Barna și Orban sunt interesați din motive legate de cariera lor politică să ocupe o funcție de președinte la Cameră.

Relațiile dintre cele două partide – PNL și USR-PLUS -  nu au fost cordiale în campanie, se pare că o serie de probleme cumulate sunt greu de depășit în câteva zile.

Președintele nu poate interveni direct în privința consensului privind cine va fi președinte la Camera Deputaților, dar mă aștept ca după consultările de azi partidele să fie obligate să fie mai rezonabile.

Mă aștept ca președintele să convoace o a doua rundă de consultări, dacă nu va deveni clar că USR va accepta formula Cîțu. Dacă USR va accepta formula Cîțu, ar putea lăsa partea de negocieri pentru Parlament separată, dar ar fi o cedare din partea USR, și este greu de crezut asta.

Dacă politicienii devin rezonabili orice formulă de compromis devine posibilă", a explicat la digi24 politologul Cristina Pîrvulescu.

Intervenția integrală în video atașat

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri