CTP: „Suntem în septembrie 1989 acum în România”

Data actualizării: Data publicării:
romania libera - 30 septembrie 1989 - obiecte in cautare de colectionari
Ziarul România liberă din 30 septembrie 1989 Foto: obiectus.blogspot.com (Obiecte în căutare de colecționari)

Cele două dosare pe care Secţia specială de anchetare a magistraţilor i le-a făcut Codruţei Kovesi reprezintă „o bătălie de imagine”, este de părere Cristian Tudor Popescu. Invitat la „Jurnalul de Seară” de la Digi24, jurnalistul a declarat că obiectivul unora ar fi ca fosta sefă a DNA să fie scoasă în cătuşe de la audieri. Cristian Tudor Popescu spune, însă, că acuzaţiile care i se aduc Codruţei Kovesi nu ar putea trece de o cameră preliminară. Iar atmosfera i se pare de „septembrie 1989”, adică cu trei luni înainte de Revoluție. Revoluție care, în opinia editorialistului, ar putea să o aducă alegerile europarlamentare din mai 2019.

Spuneam că și Gestapo-ul se numea secție specială și iată că nu am fost departe de realitate, având în vedere ce am auzit că s-a întâmplat acolo”, a spus Cristian Tudor Popescu comentând noua convocare a Laurei Codruța Kovesi, care a avut loc joi.

Cristian Tudor Popescu atrage atenția asupra faptului că, potrivit declarațiilor Laurei Codruța Kovesi, joi, în timp ce se afla în biroul procurorului pentru a-și studia primul dosar - niște avocați - nouă sau zece, din spusele ei - i-au adus la cunoștință că este suspectată într-un nou dosar.

„Avocații cui? N-are importanță ai cui. Cum vin niște avocați care să-i comunice doamnei Kovesi o punere sub acuzare?!” se miră Cristian Tudor Popescu. „Unde intră în atribuțiile avocaților să facă așa ceva? (...) Înțeleg că avocații ăștia erau ai părților din procesul de la Ploiești. Cum să vină avocații ălora din proces - care sunt Onea, Negulescu, Cosma - la Kovesi, care nu fusese chemată acolo în acest dosar, deci vin niște avocați și-i comunică că este suspectă?!! Ce justiție e asta? La procuratură, vine polițistul,  îți înmânează citația, te prezinți, ți se comunică de către procurorul de caz calitatea de suspect. Nu înțeleg cum nu s-a putut repecta această procedură de bun-simț”, a spus CTP la Digi24.

„Întrebarea este de ce? Pentru că s-a ros până la os tema cu Ghiță, extrădatul, Nicolae Popa, Indonezia, de când s-a declanșat acest dosar, au ros-o televiziunile de serviciu până la os: Kovesi în rochie roșie, Kovesi de gât cu Ghiță, în vie, în cramă, la nunți, botezuri, au dat nu știu câte poze de pe la Ambasada Indoneziei, încercând să sugă ceva, cât de cât. S-a terminat! Ce să mai spui? Nu mai era nutreț pentru televiziuni-mitralieră de rahat. Nu mai era muniție. Și atunci, ce să facem? Hai să venim cu altceva!”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

„Șansele ca aceste acuzații să treacă de o cameră preliminară - nu să ajungă la tribunal, în instanță - sunt minime. Asta e problema Secției Speciale, a Gestapo-ului. Tot ce fac ei se va consuma la nivelul ăsta, al urmăririi penale, pot s-o facă suspectă, inculpată, toate astea sunt la nivelul Secției. Însă în clipa în care vor face primul pas cu aceste fabulații, scenarii, la o cameră preliminară de justiție, se dezumflă toată povestea. Eu cred că se dezumflă și mai devreme, dacă doamna Kovesi își ia un avocat”, a explicat CTP. Un avocat poate demonta în 24 de ore, pe chestiuni de procedură, „modul în care a fost pur și simplu înghesuită ca-n gang doamna Kovesi”, spune jurnalistul.

Laura Codruța Kovesi, scoasă în cătușe - idealul Secției Speciale 

„De fapt, știți care ar fi idealul? Pierdut în noaptea unei lumi ce nu mai este? Idealul ar fi...cătușili! S-o scoată pe doamna Kovesi cu cătușele pe mâini, de-acolo, din Secție. Asta este! Restul nu mai contează, ce tribunal, instanță... S-o scoată, s-o pozeze toată lumea cu cătușele la mâini”, a declarat CTP. „Se pare că încă nu au suficient curaj, suficient tupeu să o facă, dar poate c-o s-o facă. În mod evident ăsta este obiectivul”, a adăugat editorialistul.

„Tot ce vedem este o bătălie de imagine, tocmai pentru că Laura Codruța Kovesi reprezintă foarte mult. Problema e ce a devenit deja și ce poate să devină în continuare. Nici măcar nu e vorba că odată ajunsă procuror-șef european o să instrumenteze dosarul Tel Drum al lui Dragnea, nu asta e problema principală. Vă dați seama, din poziția aceea, doamna Kovesi nu dă ordine: să se ia dosarul lui Dragnea. Problema e că doamna Kovesi începe să reprezinte un simbol la nivel european și nu numai. Ei, iată că tocmai a trecut Oceanul acum, Harvardul o menționează printre cele 21 de femei de merit în justiție ale anului 2018”, a punctat CTP.

„Când doamna Kovesi capătă toată această recunoaștere internațională, asta înseamnă exact infirmarea a tot ce fac acești indivizi de doi ani încoace”, a adăugat CTP. „Prin sălbăticia, prin violența acțiunilor lui Dragnea, Tăriceanu, compania, toată haita, la nivelul justiției, al economiei, atacând toate domeniile vieții sociale, aurul, Banca Națională - prin această violență au ridicat la putere. Simbolul este limpede în momentul de față: Laura Codruța Kovesi reprezintă instituțiile europene de justiție, justiția europeană. Din această poziție, invalidează tot ce au făcut acești indivizi. Dar firește că nici asta nu-i va opri, pot să meargă oricât de departe”, crede CTP.

Condiția pentru schimbare

Nu m-ar mira s-o văd arestată pe dna Kovesi, nu m-ar mira să văd intervenții mult mai violente decât cele din 10 august, nu m-ar mira să văd nimic, suntem în septembrie 1989 acum în România”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Peste trei luni sunt alegerile europarlamentare, care au o semnificație mult mai mare decât au avut până acum și mult mai mare decât trimiterea unor inși la Bruxelles. Acest rezultat al alegerilor va arăta cine suntem în momentul de față, cine e poporul român. Domnul Dragnea spune că poporul român e PSD-ul. E, o să vedem dacă este. Știți ce se poate întâmpla acolo? Sunt două posibilități la alegerile acestea: sau va fi aceeași prezență - singurul parametru care contează este prezența: dacă va fi aceeași ca în ceilalți ani, atunci PSD va câștiga; dacă vor fi minimum 10 procente peste prezența-standard, atunci lucrurile se vor schimba. Asta-i tot!” - și-a încheiat comentariul Cristian Tudor Popescu.

Citiți și: 

CTP: În clipa în care voi considera că Digi24 a devenit un post de propagandă, nu mă mai vedeți pe-aici!

CTP, mesaj pentru Mihai Șora: „Să mori tu?”

CTP, despre Dăncilă și hârtiuță: Nu mai pot s-o critic. Este "binecuvântați animalele și copiii"

(Foto: Ziarul „România liberă” din 30 septembrie 1989 Sursa: obiectus.blogspot.com /Obiecte în căutare de colecționari)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri