Cum a început despărţirea lui Ponta de PSD

Laurențiu Mihu Data publicării:
victor ponta liviu dragnea facebook dragnea 31 07 2015

Relaţiile dintre Victor Ponta şi Liviu Dragnea au început să se răcească puternic încă de anul trecut, iar fricţiunile dintre cei doi lideri s-au consumat fie direct, fie prin intermediari. De exemplu, în 2016 mai mulţi politicieni social-democraţi percepuţi ca fiind apropiaţi de Victor Ponta au trecut de la PSD la PRU, acesta din urmă un partid controlat de Bogdan Diaconu şi Sebastian Ghiţă, anterior ambii parlamentari aleşi pe listele PSD.

victor ponta liviu dragnea facebook dragnea 31 07 2015

Pe măsură ce alegerile legislative din iarna lui 2016 băteau la uşă, iar raporturile Dragnea-Ponta se deteriorau, nici Bogdan Diaconu şi nici Sebastian Ghiţă nu au făcut un secret din legăturile strânse existente între PRU şi Victor Ponta.

„PRU va merge în alegeri cu poza lui Victor Ponta”

În august 2016, în timp ce anunţa transfer după transfer de la PSD la PRU, Bogdan Diaconu îi lansa lui Victor Ponta invitaţia de a prelua conducerea formaţiunii: „A fost cel mai bun premier al României, pe care l-a avut ţara noastră de la I. C. Brătianu încoace. Partidul România Unită îl vrea alături, îl vrea în fruntea sa pentru a avea succes”.

La fel şi colegul său, Sebastian Ghiţă: „Orice partid ar trebui să aibă oameni nebuni în el să nu şi-l dorească pe Ponta preşedinte de partid. Şi dacă Ponta se hotărăşte, Bogdan Diaconu a anunţat că imediat va fi convocat un congres şi, foarte probabil, cel care va câştiga va fi Victor Ponta”.

Câteva săptămâni mai târziu, acelaşi Ghiţă (în prezent dat în căutare internaţională) trecea la un nivel superior: "Ştiţi bine, mai este un moment serios de luat în calcul, momentul la care PRU va merge în alegeri cu poza lui Victor Ponta şi cu propunerea ca Ponta să fie prim-ministru din nou, pentru că a fost un prim-ministru foarte bun, iar PSD va dori să-l susţină pe domnul Cioloş în mod ocult sau pe domnul Dîncu sau pe cine va mai dori PSD să mai susţină. La acel moment, sunt convins că Victor Ponta şi o mare parte din PSD vor caută să se alăture PRU. Sau Liviu Dragnea îl va propune pe Victor Ponta prim-ministru".

„Cred că există un electorat care nu se simte reprezentat nici de PNL, nici de PSD”

Pe fondul atmosferei întreţinute de prietenii săi din PRU, Victor Ponta a continuat să joace partitura izolării în PSD. A izolării, dar şi a victimizării pornind de la lipsa de recunoaştere a meritelor şi greutăţii sale politice, la nivelul conducerii de partid.

Iată ce declara Ponta în încărcata lună septembrie a lui 2016: ”M-aş transfera la Steaua Roşie Belgrad că tot sunt eu stelist. (…) Sau la orice echipă din jur. (…) Când ai un jucător care nu are loc în echipă, decât să-l ţii pe bancă sau în tribună, lasă-l să joace la o echipă şi să se întoarce când ai nevoie. Decât să stau în tribună, sigur că un proiect în care să pot să fac ceva, e tentant. E uman, e de înţeles acest lucru. Fiind campanie electorală pot să fac mai mult decât atât. Partidul meu m-a folosit la alegerile pentru locale”.

În acelaşi timp, fostul premier sublinia importanţa şi relevanţa PRU pe scena politică, fără însă a-i pronunţa numele: ”Cred că există un electorat care nu se simte reprezentat nici de PNL, nici de PSD. (…) PSD e un partid mare care nu-şi poate permite să spună tot ceea ce poate să spună un partid mai mic, liber. Eu sunt liber, ca exprimare. Eu cred că un partid naţional sau naţionalist, care să nu fie extremist e un lucru bun”.

Moţiunea PRU cu consultant de la PSD şi acuzaţii de la vârful PSD

Dar începutul lunii septembrie mai aduce ceva în ecuaţia Ponta-Dragnea, PRU-PSD. Formaţiunea lui Ghiţă şi Diaconu anunţă că iniţiază o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloş, din cauza informaţiilor apărute în presă privind posibile modificări care se vor aduce Codului Fiscal.

Însă Bogdan Diaconu ţine totodată să sublinieze că pe această idee s-a consultat şi cu Victor Ponta. La vremea respectivă, după cum se ştie, Diaconu era membru PRU, Ponta era membru PSD, iar subiectul era sensibil. Prin urmare, replica lui Liviu Dragnea nu întârzie să apară.

Iată, mai jos, o succesiune a declaraţiilor:

Bogdan Diaconu: „Am luat această decizie în urma consultării pe care am avut-o cu mai mulţi parlamentari ai Partidului România Unită sau din alte formaţiuni politice, inclusiv cu domnul fost prim-ministru Victor Ponta. Îi invit pe domnii preşedinţi Dragnea şi Tăriceanu să lase orgoliile politice deoparte, să nu mai mimeze opoziţia, să demonstreze că sunt de partea românilor. Este un moment al adevărului, să se alăture, să încurajeze parlamentarii PSD şi ALDE să susţină moţiunea pe care Partidul România Unită o iniţiază şi semnăturile vom începe să le strângem luni".

Liviu Dragnea: „Am vorbit cu Victor. Nici vorbă, nu s-au consultat cu el. Este o minciună".

„Victor Ponta venit aseară la mine acasă”

Toamna continuă în acelaşi ritm, însă la un moment dat are loc un eveniment de referinţă. Liviun Dragnea recunoaşte că, după o lungă perioadă, s-a întâlnit în sfârşit cu Ponta. Unde? Într-un mediu confortabil.

Victor Ponta venit aseară la mine acasă. Am vorbit despre România, despre PSD şi despre viitor. Va lupta alături de mine şi de colegii din partid pentru ca familiile din România să aibă o viaţă mai bună. Victoria din decembrie o să fie victoria românilor!”, arăta liderul PSD. Ce a urmat, e astăzi cunoscut. Victor Ponta a rămas în partid, a fost pus pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, iar PSD a câştigat în mod categoric scrutinul legislativ.

Însă cu puţin înainte de momentul 11 decembrie, Ponta trăgea noi tuşe relaţiei sale cu PRU şi punea într-o nouă lumină echilibristica pe care o făcea între cele două partide care aveau totuşi atâtea în comun.

Victor Ponta, deci: "Eu nu am fost de acord să mi se folosească imaginea, dar îi ajut, spre deosebire de Cioloş care a fost de acord şi nu-i ajută, eu nu am fost de acord, dar îi ajut pe cei de la PRU. Eu cred că dacă PRU va intra în Parlament o să sprijine guvernul PSD. Ştiţi de ce ajut? Pentru că cei de la PRU, în ultimul timp, au început să spună tot ceea ce gândim şi noi, dar nu avem curajul s-o spunem. Şi noi, PSD-iştii, cam tot aşa gândim despre faptul că mai vrem şi noi să ne conducem singuri ţara, să nu ne mai spună tot timpul cineva de la Bruxelles ce şi cum, dar nu avem curaj să spunem asta. PSD este un partid mai timid şi atunci ne place că cei de la PRU spun ceea ce gândim noi şi nu avem de curaj să spunem”.

„Totul a fost o greşeală”

Însă victoria PSD în alegeri şi perspectiva guvernării în următorii patru ani nu au fost de natură să facă din armistiţiul Dragnea-Ponta, anunţat la un moment de preşedintele în exerciţiu al PSD, unul de lungă durată. După formarea Guvernului şi mai ales pe fondul scandalului public iscat de derularea operaţiunii OUG 13, fostul premier a trecut la noi atacuri.

Luna februarie a fost încărcat din acest punct de vedere. Iată câteva mostre:

*Am citit şi eu Ordonanţă după ce a apărut în presă şi, va spun sincer, m-am mirat ce a fost în capul lor că nu se înţelegea nimic... Şi dacă rămânea în vigoare -cu tot respectul pentru cei care au protestat- nu se întâmplă mai nimic. Cum să spui că dai o ordonanţă de urgenţă, dar ea să între în vigoare peste 10 zile? Dacă pui 10 zile, înseamnă că nu-i urgenţă. Nu există urgenţă de 10 zile, urgenţă e de azi. Dacă e ceva ce arde, bine, dacă nu, las-o în Parlament. În plus de asta, nu s-a comunicat. Totul a fost o greşeală".

*"Operaţiunea asta declanşată în ianuarie, cu ordonanţele, cu 13-14, zici că au scris-o ăilalţi. Mă uităm şi mă frecăm la ochi. Nu vorbesc în numele PSD pentru că nici nu fac parte din conducerea PSD, nici n-am fost consultat în vreun fel despre decizii, nici n-am fost înştiinţat, le-am aflat că şi dumneavoastră. Încerc să le înţeleg şi nu mi-e deloc indiferent ce se întâmplă".

*Prima dată când sunt de acord cu Liviu Dragnea după foarte mult timp. În afară de domnul Dragnea nu mai e nimeni la partid, el e singur, ceilalți aplaudă. E pe persoană fizică, niciodată nu a mai fost așa. Uite că se mai iau și decizii greșite. Eu sunt comentator, dacă nu mă întreabă nimeni în PSD, vorbesc în presă. Nu îmi doresc șefia PSD. Nu știu dacă rămân în PSD, e decizia conducerii. O să vedeți în curând ce o să fac. Eu nu am fost niciodată exclus, când am plecat, ne-am strâns mâna și am plecat”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri