Cum explică Barna eșecul de la prezidențiale și ce i-a spus Klaus Iohannis după alegeri

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis si dan barna isi dau mana la o intalnire la cotroceni
Sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Președintele USR, Dan Barna, a explicat la Interviurile Digi24.ro că rezultatul prost de la alegerile prezidențiale a fost obținut din cauză că USR nu are primari. Barna a dezvăluit și ce i-a spus președintele Klaus Iohannis imediat după alegeri.

„Am avut o discuție cu președintele după alegeri și am discutat puțin despre campanie și mi-a spus: Nu fiți foarte autocritic cu dumneavoastră pentru că rezultatul a fost foarte bun, așteptările au fost greșite”, a spus Barna.

Liderul USR a precizat că „așteptările au fost nerealiste” și a vorbit despre analiza făcută în partid în legătură cu candidatura sa.

„Sunt câteva sute de pagini care au fost prezentate în partid. Sunt mai multe planuri. Am făcut 12 000 de kilometri. În unele localități sau unele județe puteam să fim însă mai inspirați în alegerea evenimentelor la care am participat”, a declarat Barna, la Digi24.ro.

De asemenea, președintele USR susține că a pierdut procente pentru că nu l-a atacat în campanie pe Klaus Iohannis, însă susține că ar fi fost un „joc închis”.

„Pe partea de strategie rămâne discuția cu atacul sau nu asupra președintelui Iohannis, numai că din momentul moțiunii de cenzură toată criza politică s-a suprapus pe campania electorală și acolo în momentul în care îl atacam pe președintele Iohannis și PNL-ul, atacam forțele care luptau cu PSD-ul și atunci asta a fost un joc închis. Discuția a fost dacă puteam să fim mai vehemenți împotriva lui Klaus Iohannis până la declanșarea crizei politice.

Barna admite însă că au fost și câteva greșeli de strategie și mai multe replici care au afectat rezultatul, dar motivul principal pentru care a obținut doar 15% ține de lipsa primarilor USR.

„Că o replică sau alta putea să fie mai potrivită, că trebuia să nu formulez așa declarația cu „Nu e rolul USR pentru rezolvarea crizei”, care era în contextul parlamentarismului - cu 9% nu se poate rezolva criza, dar s-a tăiat frumos cum nu vrem să fim implicați. Însă toate aceste nu cred că ar fi schimbat semnificativ, poate 2-3 procente în plus. 

Elementul de fond ține de întrebarea la care n-am răspuns nici noi acum, dacă un partid care nu are primari are sau nu șanse să își trimită un candidat în turul 2.”, a mai declarat Barna.

Citește și Dan Barna, la Interviurile Digi24.ro, despre ultimele demisii din USR. „Nu mai suntem un ONG. Trebuie să avem disciplină”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri