Cum explică O. Silaghi problemele cu ANI

Data publicării:
integritate ani mfax

Ovidiu Silaghi, propunerea PNL pentru ministerul Transporturilor, a detaliat astăzi stadiul celor două demersuri ale sale de a ataca raportul Agenției Naționale de Integritate, care constatase o diferență nejustificată între averea dobândită și cea declarată.

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 206.798 de lei (aprox. 45.955 Euro), între cheltuielile efectuate şi veniturile realizate în perioada 07.05.2012-15.10.2012 de către Ovidiu Ioan Silaghi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, se arăta într-un comunicat al Agenției din 9 noiembrie 2012.

„Această constatare a ANI a fost pentru mine o piedică pentru a face parte din Guvernul Ponta 2. Eu procesul cu Agenția Națională de Integritate l-am câștigat în din aprilie. Sentința este definitivă și neatacabilă, la ceea ce unele publicații și posturi de televiziune fac referire, recursul la Înalta Curte de Casație și Justiție este un recurs făcut de mine, și nu de către ANI, în care cer despăgubiri instituţiei de un leu”, a declarat Ovidiu Silaghi.

Ovidiu Silaghi este proces cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a acuzat că nu poate justifica 200.000 de lei. Este vorba de un proces care este acum pe rolul instanței supreme, dar și de o acțiune în faza precontencioasă, la Oradea. În litigiul de la Curtea de Apel București a pierdut și a făcut recurs la instanța supremă. În cealaltă situație, Ovidiu Silaghi a avut câștig de cauză la Comisia de verificare a averilor de la Oradea, însă hotărârea comisiei este departe de a fi definitivă.

Ovidiu Silaghi a reuşit, anul trecut, să scape de confiscarea a 200.000 de lei, sumă considerată nejustificată de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, după ce a atacat raportul în instanță. Decizia Comisiei speciale a Curţii de Apel Oradea a fost contestată însă de inspectorii ANI și se află în fază precontencioasă. Aceasta poate fi atacată în instanță, așa cum s-a întâmplat în cazul medicului Șerban Brădișteanu.

În paralel, liberalul a încercat să anuleze, la București, referatul ANI. Ovidiu Silaghi a pierdut şi a făcut recurs, acesta urmând să fie judecat în aprilie 2014.

Procesul s-a derulat la Curtea de Apel București, unde a solicitat anularea raportului ANI. În 18 martie, completul de la secția de contectios administrativ a respins cererea lui Ovidiu Silaghi. „Respinge actiunea ca inadmisibilă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în sedintă publică astăzi, 18.03.2013”, se arată în documentul Curții de Apel București.

Atacat cu recurs, dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit termen de judecată pentru data de 11 aprilie anul viitor.

Precedentul Brădișteanu sau cum se poate clasa o decizie a comisiei de cercetare a averilor

În urmă cu aproximativ cinci luni, judecătorii Curții de Apel București au decis redeschiderea dosarului în care inspectorii de integritate cereau confiscarea a aproape patru milioane de euro din averea fostului senator, medicul Șerban Brădișteanu, bani care ar fi fost dobândiți nejustificat. În urmă cu un an, comisia de cercetare a averilor clasase cauza.

Povestea începe în 2008, când ANI a considerat că medicul nu poate justifica o mare parte a averii. Inspectorii au înaintat un dosar în instanță, în care cerea Curții de Apel București să pună sechestru pe patru milioane de euro.

În 2010, Curtea Constituțională a anulat o mare parte a atribuțiilor Agenției, declarându-le neconstituționale, iar dosarele a fost mutate la comisiile de cercetare a averilor de pe lângă curțile de apel.

În cazul lui șerban Brădișteanu, în 2011, comisia a clasat dosarul, considerând că s-a prescris dreptul ANI de a cere confiscarea averii nejustificate a lui Brădișteanu. ANI a contestat decizia, și astfel a ajuns iar în instanță. În acel caz, Curtea de Apel a anulat decizia din 2011 și a retrimis dosarul aceleiași comisii, pentru reanalizare.

Prin ce s-a remarcat fostul ministru O. Silaghi

În prezent, Ovidiu Silaghi este deputat PNL de Satu Mare. Acesta este cel de-al doilea mandat al său, prima dată fiind ales parlamentar în 2004. Ovidiu Silaghi a mai fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012. În jumătate de an, el a reuşit doar să inaugureze proiectele începute de predecesorii săi, respectiv circa 110 kilometri de autostradă.

Ovidiu Silaghi anunţa în luna august a anului trecut că privatizarea CFR Marfă va fi finalizată până în decembrie 2012, fapt însă nerealizat. El s-a remarcat prin discreţie cât a fost ministru. Acest lucru a fost confirmat şi la inaugurarea podului Calafat - Vidin, când acesta a preferat să rămână în spatele premierul Victor Ponta, în timp ce şeful Guvernului făcea declaraţii.

Între aprilie 2007 și decembrie 2008, el a deținut portofoliul IMM-urilor, Comerţului, Turismului şi Profesiilor Liberale.

A beneficiat de ajutor de șomaj

Potrivit declaraţiei de avere, Ovidiu Silaghi are trei terenuri, două apartamente, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de aproape 60 de mii de euro.

Liberalul este unul dintre parlamentarii care au beneficiat de ajutor de şomaj, după ce nu au mai fost aleşi în 2008. El a declarat că nu are din ce trăi şi a beneficiat de aproximativ 20.000 de lei din partea Camerei Deputaţilor. Totuşi, la acea vreme, Ovidiu Silaghi era acţionar la mai multe firme şi deţinea terenuri cu o suprafaţă totală de 3.200 metri pătrați şi un apartament în Satu Mare. În plus mai avea: bijuterii, tablouri și obiecte de cult în valoare de 8.000 de euro, conturi de 34.000 euro, respectiv 19.500 lei.

Citiți și:

Ovidiu Silaghi, propus de PNL la Transporturi

V. Ponta a discutat cu T. Băsescu despre numirea lui O. Silaghi la Transporturi

A început ședința PNL pentru nominalizarea noului ministru al Transporturilor

Favorit la Transporturi. Procesele lui Ovidiu Silaghi

Ovidiu Silaghi este favorit pentru Ministerul Transporturilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri