De ce au liberalii propria comisie pentru regionalizare

Data publicării:
2503 20pnlregion-56738

De ce o comisie separată? Sunt orgolii mari la mijloc şi destul de multe neînţelegeri între PSD şi PNL, iar acesta ar putea fi motivul neoficial, nedeclarat, pentru care liberalii au propriul lor organism de analiză, care şi-a început luni activitatea, în jurul orei 12, în prima şedinţă.

Motivele de dispută sunt cunoscute: nu s-a stabilit deocamdată clar nici numărul regiunilor, nici care vor fi capitalele acestora. Aici este bătălia cea mare: cine deţine supremaţia, unde se duc banii, cine controlează instituţiile din regiunea respectivă.

Discuţiile aprinse au început odată cu intrarea lui Klaus Iohannis în Partidul Naţional Liberal şi cu faptul că i s-a pus pe tavă direct funcţia de prim-vicepreşedinte. La scurt timp, a apărut informaţia că el ar viza funcţia de guvernator şi ar vrea ca în zona de Centru Sibiul, şi nu Braşovul, să fie desemnat capitală.

Social-democratul Constantin Niţă, preşedinte al PSD Braşov şi ministru delegat pentru Energie, s-a împotrivit total ideii, argumentând că Braşovul este cel mai mare oraş şi cel care ar merita statutul de capitală a regiunii Centru. De aici, scandalul s-a extins în toată ţara: nu este regiune în care PSD şi PNL să fie total de acord cu oraşul care să îndeplinească rolul de capitală sau cine să fie guvernatorul. Se dau lupte şi la Iaşi, şi în zona de nord a ţării, şi în sud, unde Craiova şi Râmnicu Vâlcea îşi dispută supremaţia.

Sunt aşadar suficiente motive pentru ca liberalii să îşi creeze propria comisie, urmând ca primele concluzii ale şedinţei de debut să fie anunţate luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri