Discuțiile din ședințele de Guvern, secret de stat

Data actualizării: Data publicării:
Viorica Dăncilă participă la o ședință de Guvern. Foto: gov.ro
Viorica Dăncilă participă la o ședință de Guvern. Foto: gov.ro

Discuţiile între miniştri, de la şedinţele de Guvern, sunt secret de stat şi sunt securizate doi ani prin Hotărâre de Guvern. E vorba de stenogramele şedinţelor de Guvern, indiferent de subiectul dezbătut, şi care sunt secretizate. Asta înseamnă că dacă un act normativ este modificat faţă de forma publicată pe site anterior şedinţei de Guvern, nu vom afla până la publicarea documentului în Monitorul Oficial.

Informații clasificate – secret de stat”, așa sunt toate actele normative care trec prin ședința de Guvern. Acest lucru înseamnă că, după discursul premierului de dinaintea ficărei ședințe, când se închid ușile, toate acele chestiuni care se discută în timpul ședinței sau cum se modifică anumite acte normative sunt clasificate. Ele nu pot fi aflate decât după publicarea în Monitorul Oficial.

Edupedu.ro a aflat că Secretariatul General al Guvernului respectă două hotărâri, una care a fost dată în perioada mandatului lui Sorin Grindeanu și una în timp ce premier era Călin Popescu Tăriceanu. Aceste două hotărâri spun că toate informațiile sunt clasificate.

Acest lucru este important pentru a se respecta transparența decizională. Mai exact, ce modificări se fac pe anumite ordonanțe de urgență sau pe hotărâri de Guvern în cadrul ședințelor, asta deoarece pot fi făcute modificări și în timpul ședinței. Iar acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori.

Rămâne de văzut dacă această situație se va schimba în perioada următoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri