Emil Hurezeanu: E adevărat, multă vreme n-am fost cetățean român. Am depus cererea de redobândire a cetățeniei la începutul lunii martie

Data publicării:
Emil Hurezeanu bun

Emil Hurezeanu a vorbit despre „tevatura” care s-a făcut înainte de propunerea oficială ca ambasador al României în Germania, existând discuții că n-ar fi cetățean român.

„Nicio numire și nici terminarea procesului până la acreditare nu s-ar putea face dacă n-aș fi cetățean român. E adevărat, multă vreme n-am fost cetățean român, pentru că am renunțat la cetățenia română în momentul în care, cu ani în urmă, cetățenia locului în care trăiam atunci, cea germană, nu se putea obține decât renunțând la cetățenia originară. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, m-am reîntors în țară, dar germanii nu acceptau dubla cetățenie. Tot felul de legături mai vechi cu orașele și locurile în care am trăit și am muncit, nu mi-am permis să renunț la cetățenia germană. Am avut un statut de rezident german, cu pașaport german, în România”

„În ultimii ani a devenit posibilă dubla cetățenie și pentru germani când e vorba de cetățeni din interiorul Uniunii Europene, și cred că și pentru turci. Având un statut legal de rezident aici, neavând funcții publice – care până în 2003 cereau insistent cetățenia română – și mai ales după 2003, după modificarea Constituției, s-a acceptat principiul dublei cetățenii și pentru oamenii cu funcții politice. Am păstrat această stare de cetățean german rezident în România. În ultimele luni, în situația în care s-a pus problema unei posibile nominalizări pentru această funcție, am depus cererea de redobândire a cetățeniei, la începutul lunii martie, primind aprobarea redobîndirii cetățeniei”, a adăugat Emil Hurezeanu, la emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24.

„Bineînțeles că voi reprezenta interesele României, ținând cont și de locul în care mă voi afla”, a subliniat Emil Hurezeanu.

„Convențional, dacă ar fi existat o exigență, fie a legii române, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat această dualitate, aș fi renunțat la cetățenia germană, ca să păstrez numai cetățenia română. Nici partea română, nici partea germană nu cer acest lucru. Sunt gata oricând s-o fac, dacă ar fi existat acest conflict de naționalități”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a aprobat astăzi propunerea de numire ca ambasador extraordinar şi plenipotentiar în Republica Federală Germania a lui Emil Hurezeanu.

Citiți și Emil Hurezeanu a explicat motivele pentru care a acceptat să fie propus ambasadorul României la Berlin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
David Popovici, un nou record mondial: A fost cel mai rapid din lume, dar timpul lui nu va fi omologat...
Digi FM
Andreea Bălan rupe tăcerea despre împăcarea cu George Burcea
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul despre momentul când a luat o pauză de la actorie: „A fost înfricoșător”
Adevarul
Fiul unui candidat la Primăria Sanremo, reclamă pentru tatăl său în limba română. „Locuiesc de 10 ani în...
Newsweek
VIDEO El e monstrul zburător de 150.000.000$ ce vânează submarine chinezeşti. Apare în Marea Neagră
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
Solstițiul de vară sau data când ziua e cea mai lungă din an. Tradiții și superstiții legate de începutul...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat ploșnița cerealelor sau gândacul puturos. Trupul lor e acoperit de puncte negre, greu...
Film Now
„Speră că nu voi supraviețui procedurilor de divorț!” Shannen Doherty, critici la adresa fostului soț, căruia...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia