Finanțatorii AUR. Cornell Petrișor, fost ospătar al lui Ceaușescu: Îndrăznesc să profețesc apariția unor puternice convulsii sociale

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
Partidul AUR a raportat pentru anul trecut doar doi donatori care au oferit bani în limitele stabilite de lege. Este vorba despre omul de afaceri american Cornell Petrișor și de diplomatul Șerban Dimitri Sturdza. Primul a donat AUR puțin peste 40.000 lei, iar al doilea - aproape 49.000 lei. Ambii se declară conservatori, au ambiții politice comune cu AUR, iar afirmațiile lor publice șochează uneori prin extremismul lor.
Cornell Petrișor (stânga) și Șerban Dimitrie Sturdza (dreapta), singurii donatori oficiali ai partidului AUR în 2022. Surse colaj foto: facebook Cornel Petrisor & Serban Dimitrie Sturdza

Partidul AUR a raportat pentru anul trecut doar doi donatori care au oferit bani în limitele stabilite de lege. Este vorba despre omul de afaceri american Cornell Petrișor și de diplomatul Șerban Dimitri Sturdza. Primul a donat AUR puțin peste 40.000 lei, iar al doilea - aproape 49.000 lei. Ambii se declară conservatori, au ambiții politice comune cu AUR, iar afirmațiile lor publice șochează uneori prin extremismul lor. 

Cornel Petrișor a emigrat în SUA în urmă cu 38 de ani și a devenit Cornell Petrișor. Fusese ospătar la salonul de protocol al Casei Armatei din București, acolo unde Nicolae Ceaușescu lua masa uneori cu oaspeții săi generali. Într-un articol publicat de România Liberă în urmă cu mulți ani, Cornell Petrișor povestește că “ținuta impunea să nu se uite nici o clipă la Ceauşescu, să privească numai în pământ, dar cu grijă, să nu-l stropească cu supă sau sos”. În 1985 Petrișor a reușit să fugă din țară, înot, pe la Clisura Dunării. A ajuns la Trieste în Italia, unde a cerut azil la Ambasada SUA. Cornell Petrișor a povestit pentru România Liberă că pentru a-i convinge pe americani a trebuit să schiţeze interiorul curţii de acces al personalului în Casa Armatei, iar acesta l-a desenat fără nici o greşeală, primind astfel OK-ul pentru drumul către libertate. S-a stabilit la Seattle și a devenit un prosper om de afaceri în domeniul construcțiilor. 37 de ani mai târziu, Cornell Petrișor declară că “într-un ceas de cumpănă a vieții mele personale, după consultarea intimă și călăuzire-n rugăciune cu Dumnezeu, am hotărât să mă implic în politică”. Spune că are deja tot ce-i trebuie din punct de vedere material. “N-am venit să iau, ci să dau. N-am nevoie de salariu, indemnizații, pensie specială sau alte privilegii”, scria anul trecut pe pagina sa de facebook, acolo unde anunța că a deschis o filială a partidului AUR în SUA. “Doresc să reprezint toți românii din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Europa occidentală, Republica Moldova și întreaga diaspora”. Pe parcursul anului 2022 a făcut și o primă donație în conturile partidului AUR: 40.497 lei. Adică aproximativ 8500 de dolari. 

Cum își construiește Petrișor profilul de politician AUR

Pe rețelele sale de socializare, de circa doi ani, Cornell Petrișor - care încearcă acum să redevină Cornel Petrișor - se prezintă ca un politician veritabil. Ședințe foto în fața clădirii Băncii Naționale a României, citate din clasicii politicii, poze cu și despre David Popovici și alți campioni din sport, declarații uimitoare, ba chiar și o carte publicată cu titlul “Prețul Libertății. Cum alegem la răscrucea vieții”. Am extras câteva dintre cele mai stranii declarații ale lui Cornel Petrișor din rețelele sale de socializare. Într-o postare pe propriul blog, de acum câteva zile, Petrișor scrie că “viitorul care ne așteaptă este plin de provocări”, iar faptul că mașinile și roboții preiau mult din competențele umane ar putea genera mari probleme. “Îndrăznesc să profețesc apariția unor puternice convulsii sociale”, anunță Cornel Petrișor. Donatorul AUR are ceva probleme și cu presa. “Există mult zgomot în media, dar elementele de bruiaj nu trebuie să împiedice captarea semnalului. La ce mă refer? La organizarea unui sistem politic și administrativ prin care hotărârile luate de decidenți să nu depindă mereu de vociferările din mass-media”. 

cornel-petrisor
Cornel Petrisor se pregătește pentru preluarea puterii de către AUR cu un shooting foto pe treptele BNR. Sursa foto: facebook Cornel Petrișor

În primăvară, într-o postare pe Facebook, Cornel Petrișor scria că “în vârful piramidei de putere și influență a lumii există un grup restrâns care planifică, decide și manipulează mai multe aspecte ale vieții cetății decât credem noi”. 

Deși se declară un susținător aprig al fostului președinte american Donald Trump, Cornell Petrișor are o mare problemă cu liderii maghiari Viktor Orban și Kelemen Hunor. Despre acesta din urmă afirma recent că “este unul dintre cei mai corupți politicieni ai Europei — un individ impertinent, arogant și nesătul, răsfățat peste măsură și mufat ca lipitoarea la banii contribuabilului. (...) dumneata ești fața ticăloasă a imposturii morale și marioneta revizionismului maghiar din Transilvania!”.

O altă aversiune a lui Cornell Petrișor este față de homosexuali. “Sunt un creștin răbdător. Am angajați care fumează și, chiar dacă știu că tutunul face rău omului, nu-i dau afară. La fel este și cu moravurile sexuale (...) Activiștii curcubeului militează pentru impunerea propriei ideologii maladive la nivelul școlilor și al liceele. (...) Asta ne dorim pentru națiunea română?

Multe dintre postările pe facebook ale lui Cornel Petrișor primesc like-uri și comentarii de la Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național AUR. Cei doi se apelează la unele postări cu expresia “frate”. Pe 23 octombrie, Cornel Petrișor își întreba publicul: “Dacă ar fi să schimbați ceva în țara noastră, ce ați face prima dată?”. Unul dintre cei care îi răspunde este Șerban Dimitrie Sturdza, care scrie sec: “Clasa politică”. “Da foarte bine punctat, și necesar, Doamne-ajută”, îi răspunde Petrișor la rândul său. 

Șerban Dimitrie Sturdza, candidat AUR la europarlamentare: UE de astăzi este o dictatură, nu o democrație

Întâmplător sau nu, Șerban Dimitrie Sturdza este cel de-al doilea donator al partidului AUR. El a virat anul trecut în conturile partidului suma de 48783 lei. Drept răsplată, numele său a fost inclus de AUR, recent, pe lista de candidați ai partidului pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Stră-strănepot al lui Mihail Sturdza, domnitorul Moldovei, Șerban Dimitrie Sturdza este un om de afaceri din București care deține mai multe proprietăți (retrocedate sau cumpărate) în țară. El deține funcția de consul onorific al Republicii Macedonia la Constanța, dar este și proprietarul unui restaurant de fine dining tot în Constanța, numit 1896, la parterul Hotelului Chérica, retrocedat familiei Sturzda în anul 2003.  

dimitrie-Sturdza
Șerban Dimitrie Sturdza, consul onorific al Republicii Macedonia la Constanța și proprietarul unei restaurant tot la Constanța. Sursa foto: facebook Șerban Dimitri Sturdza

Recent, într-un articol publicat pe website-ul Asociației Rost, condusă de soția lui Claudiu Târziu, este publicat un articol despre Șerban Dimitrie Sturdza și motivele candidaturii acestuia pe listele AUR. El spune că e prieten cu Claudiu Târziu de peste 20 de ani și că a participat, în 2019, “la primele întâlniri dintre acesta și domnul George Simion, în vederea creării unui partid politic conservator, iar apoi susțin partidul România Mare în Europa, devenit ulterior Partidul Alianța pentru Unirea Românilor”. A susținut financiar mai multe acțiuni ale AUR, între care și Conferința Europeană a Conservatorilor organizată de AUR la București. Cu acel prilej, prințul Sturdza a uimit prin discursul său în care a afirmat că “Uniunea Europeană de astazi este o dictatură parlamentară europeană, nicidecum o democrație”. 

După cum știm, niște minți diabolice, doresc nu doar reducerea populației mondiale, adică reducerea creației lui Dumnezeu, ci și a dreptului elementar la proprietate. Totodată, aceleași minți diabolice fac eforturi mari și pentru eliminarea numerarului și înlocuirea acestuia doar cu plăți electronice. Trăim într-o lume a minciunii”, afirma Șerban Dimitrie Sturdza. În opinia sa, Uniunea Europeană se află astăzi într-o criză gravă. “Poate fi ea salvată, sau ne îndreptăm spre un fel de Uniune Sovietică Europeană?”, se întreabă Sturdza, care spune că va încerca reformarea Uniunii Europene “alături de colegii noștri conservatori europeni, putând face bine împreună țărilor noastre, susținându-ne reciproc în fața tăvălugului neo-marxist”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri