Florin Cîțu: Orice propunere pentru a crește veniturile doar în sectorul bugetar este aproape imposibil de acceptat de PNL

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîțu vorbește în studioul Digi24
Florin Cîțu, a vorbit marți seara la Digi24 despre măsurile de ajutor pentru populație, în cazul facturilor la energie, decise în coaliție.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat luni că "este aproape imposibil" ca PNL să accepte orice propunere care să ducă la creșterea veniturilor doar în sectorul bugetar. El și-a susținut propunerea de reducere a contribuțiilor sociale și a TVA cu argumentul că aceste măsuri ar duce la creșterea veniturilor tuturor angajaților, nu doar în sectorul bugetar. 

"În coaliție, vom vedea ce vom discuta, v-am dat soluția ca economist. Cine ignoră lecțiile crizei din 2008, o să fie responsabil pentru o criză majoră, în perioada următoare. Atunci, țineți minte că au fost luate alte măsuri și economia s-a recuperat foarte greu. Lecțiile pe care le-am aplicat în 2020 au dus la o revenire a economiei, cea mai rapidă revenire. Așa propun și acum, măsuri prin care creștem veniturile tuturor românilor. Vă spun că va fi complicat, eu am văzut tot felul de discuții în spațiul public, dar va fi complicat pentru Partidul Național Liberal să susțină o măsură care va crește veniturile doar în sectorul bugetar, spre imposibil.

De aceea, ideea este să ne gândim la o soluție pentru a crește veniturile tuturor românilor, și celor care lucrează la casierie în supermarket și au lucrat în toată această perioadă de pandemie, și celor care lucrează pe șantier, și celor care lucrează în tot felul de companii unde se fac componente pentru export, tuturor angajaților din România, dacă vrem să-i ajutăm, aceasta este o soluție, aceea  de a reduce contribuțiile.

Cealaltă variantă, a fost demonstrată deja, în 2016,  de  ianuarie a fost scăzut TVA-ul de la 24% la 20%, rata inflației a scăzut cu aproximativ 4%. Deci, dacă vrem să ajutăm rata inflației, noi punem pe masă această soluție foarte bună și sacde imediat rata inflației, prin reducerea de TVA", a declarat Florin Cîțu.

El a vorbit și despre sursele de finanțare: "Foarte simplu, avem 14 miliarde de euro gratis de la UE. Mai avem încă 14 cu împrumuri cu 0, 15%. Avem bani din PNRR, unii gratis, alții cu dobândă aproape zero, plus bani din fonduri europene. Resurse la buget sunt. Când am construit bugetul, aveam simulări pentru a reduce contribuțiile în acest an pentru că știam că vin resursele. Deci nu este o idee nouă, se poate implementa. Scopul este de a-i ajuta pe toți românii care lucrează în România, nu doar pe cei din sectorul bugetar.

Vom discuta și în coaliție, vreau să văd ce propuneri vin de la Ministerul Finanțelor. Orice propunere vine pentru a crește veniturile doar în sectorul bugetar e aproape imposibil de acceptat de Partidul Național Liberal", a declarat Florin Cîțu.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a venit cu propuneri pentru a creşte salariile pentru toţi românii şi a dat exemplul reducerii contribuției pentru asigurări sociale (CAS) de la 25% la 20% - aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.

Într-o postare făcută duminică pe pagina sa de Instagram, Cîțu susține că reducerea contribuțiilor înseamnă mai mulți bani în buzunarele românilor, iar reducerea TVA temperează inflația.

Preşedintele PNL prezintă şi soluţii pentru a creşte salariile pentru toţi românii. "Reducerea CAS de la 25% la 20% - aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu", spune liderul liberal.

Postarea liderului PNL vine în contextul declaraţiilor ministrului Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a anunţat, miercuri, intenția de a schimba Codul fiscal de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023. Ministrul a spus că, pe zona de taxare a proprietăţilor, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulţi bani, precum şi cei care au mai mult de două maşini.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri