Formularul 600. Ministrul de finanțe și șefa ANAF, convocați la Senat

Data publicării:
piperea si zamfir

Ministrul de Finanţe şi şefa ANAF au fost invitaţi de urgenţă în Parlament săptămâna viitoare. Preşedintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, vrea ca cei doi să dea detalii despre anumite măsuri luate de Guvern, despre care spune că au efecte grave asupra mediului economic. Este vorba, în primul rând, de declaraţia 600 pe care trebuie să o depună cei care desfăşoară activităţi independente, dar şi românii care au şi alte venituri pe lângă salariu. În total, ar fi vorba de peste 200 de mii de persoane, potrivit datelor ANAF. Analiştii cred însă că, în realitate, numărul este de două ori mai mare.

„Guvernul Tudose a emis în ultima şedinţă de guvern o Ordonanţă de Urgenţă care, din păcate, anulează efectele bune pe care le avea legea prevenţiei. Cum ştiţi, prin prin Ordonanţa de Urgenţă s-a stabilit un fond de premiere de 15% din amenzile aplicate de către agenţii fiscali agenţilor economici. Doresc să fie prezent la comisie ministrul Mişa să explice acest lucru”, a declarat pentru Digi24, senatorul liberal Daniel Zamfir.

„Am solicitat şi prezenţa preşedintei ANAF, doamna Călugăreanu, tocmai pentru că debandada creată ca urmare a emiterii ordinului 4140 prin care s-a stabilit intrarea în vigoare a formularului 600 este o decizie care, după cum vedeţi, a bulversat efectiv mediul economic şi mă refer aici în special la profesiile liberale. Pe lângă haosul creat s-a mai întâmplat un lucru: oameni s-au trezit cu somaţii prin care li se solicită plata CASS încă din anul 2012”, a explicat senatorul PNL.

Sute de mii de români trebuie să facă până la sfârşitul lunii un drum la Fisc pentru a depune un nou formular: declaraţia 600, prin care autorităţile îi iau în evidenţă dacă au avut alte venituri în afara salariului. Cei în cauză se plâng că timpul este prea scurt, şi acuză statul că îi pune pe drumuri fără motiv.

Toţi cei care au avut venituri din activităţi independente care, cumulate, au depăşit 22.800 de lei net în 2017, trebuie să depună declaraţia 600. Sunt vizaţi contribuabilii care au câştigat bani din drepturi de autor, chirii, dividende, arende şi dobânzi. Formularul este unul din efectele modificării Codului Fiscal, prin care contribuţiile sociale au fost trecute în sarcina angajaţilor. Citiți detalii aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri