Giuliani a recunoscut. Cum lăudau Dragnea și Tăriceanu scrisoarea plătită

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin

Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, a recunoscut că a fost plătit să trimită scrisoarea în care critica lupta anticorupție din România mai multor oficiali români. El a declarat în ultimele ore pentru presa americană că scrisoarea sa nu are legătură cu guvernul american. Pe de altă parte, Giuliani a precizat că a fost contactat de Departamentul de Stat în legătură cu această scrisoare şi că a discutat cu cel puţin un oficial român, fără a-l nominaliza. El a mai afirmat că poate ar fi trebuit să menţioneze în document că nu reprezintă poziţia preşedintelui Donald Trump.

170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Scrisoarea lui Rudolph Giuliani a fost intens dezbătută în România, în ultimele zile. Despre ea au vorbit și Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, liderii coaliției PSD-ALDE.

Liderii coaliției PSD-ALDE au avut numai cuvinte de laudă despre scrisoarea plătită, ba chiar au anunțat că „o parte din problemele semnalate își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției.”

Avocatul preşedintelui SUA a fost plătit de o firmă de consultanţă ce aparţine fostului director FBI Louis Freeh, care este avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Liviu Dragnea:

  • Concluzia amară a acestei scrisori este că încrederea în sistemul de Justiție din România este serios zdruncinată în fața partenerilor externi și a investitorilor străini. Domnul Giuliani pune cu adevărat degetul pe rană – o rană care este încă deschisă și pe care România va trebui să o trateze tranșant și cu mult curaj, dacă mai vrem să rămânem în familia statelor democratice din spațiul Nord-Atlantic.
  • Când acesta vorbește despre încălcarea gravă a drepturilor omului și a principiilor statului de drept în România, prin protocoalele secrete dintre SRI și DNA, prin intimidarea judecătorilor și a martorilor sau prin ascultarea excesivă a telefoanelor, atunci Occidentul va privi cu mai multă atenție la abuzurile îngrozitoare care s-au comis în țara noastră în numele luptei anti-corupție.
  • Președintele Iohannis nu mai poate pretinde că nu e nimic grav sau că încă nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani. O astfel de poziție nu ar face decât să întărească percepția publică larg răspândită că domnia sa este tributar Statului Paralel, pe care l-a protejat până acum.
  • O parte din problemele semnalate de domnul Giuliani își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției. Altele urmează să fie soluționate prin pârghii legale și constituționale.
  • Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaționali care să analizeze și să se pronunțe cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justiție. O astfel de comisie s-ar ridica deasupra partizanatelor politice din România și ar pune capăt propagandei mincinoase care a atacat furibund orice acțiune legitimă a Parlamentului de a demonta acest Stat Paralel și de a restabili independența judecătorilor.
  • La fel este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv. Nu ne vom însănătoși ca țară, ca societate, ca națiune, până când nu vom condamna public toate aceste abuzuri și până când cei care le-au comis nu vor fi aduși să răspundă în fața legii. Aceasta e singura garanție că astfel de atrocități nu se vor mai repeta în viitor!

Călin Popescu Tăriceanu:

  • Scrisoarea lui Giuliani mi se pare foarte, foarte utilă. (...) El propune o soluţie care mi se parte foarte normală, firească, o Comisie care să analizeze legislaţia, în care să fie incluşi şi experţi internaţionali care se presupune că ar putea să aibă acest atribut al neutralităţii.
  • Am văzut că propune şi o amnistie. Sigur că problema amnistiei nu este o problemă nouă, este un instrument juridic care se utilizează în mod frecvent, s-a utilizat şi în România, şi în străinătate. În momentul în care constaţi că, datorită unor deficienţe legislative, deficienţe de aplicare a legii, a unor încălcări grave se petrec abuzuri în baza cărora, probabil, oameni nevinovaţi au ajuns să fie condamnaţi, îţi pui problema cum remediezi aceste lucruri.
  • Cei răuvoitori încearcă să pună scrisoarea lui Rudolph Giuliani în cheia unui lobby. Nu ştiu pentru cine face lobby, n-am auzit să fie lobbyst angajat pentru cineva din România, în aşa fel încât să se justifice în cel mai mic fel această afirmaţie. Ceea ce ştiu despre Rudolph Giuliani este că s-a remarcat ca procuror în combaterea mafiei adevărate din New York, cu mari succese, iar apoi a avut un mandat lung de primar al New York-ului.
  • Giuliani pune în scrisoare o întrebare foarte simplă şi foarte pragmatică, în sitlul americanilor: Cum pot să aibă investitorii străini încredere în România când justiţia funcţionează atât de defectuos?

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri