Sari la conținut

Goana PSD și PNL după electoratul „online”: de la legea prevenției la legea defăimării

Cu patru luni înainte de alegeri, principalele partide politice nu vorbesc de candidaţi. Propun iniţiative legislative controversate, pe care apoi şi le contestă reciproc.

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL: „O mentalitate de tip mafiot. Urmăreşte să introducă în societate tăcerea”.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Nu există nicio prevedere în lege care să limiteze libertate de expresie, nici în presă, nici pe rețele de socializare”.

Un bătrân aflat în vârf de munte, pentru care mersul la medic reprezintă o adevărată aventură, în cazul în care are cancer, trebuie să își plătească tratamentul. PNL se gândește doar la cei bogați”, a scris, pe Facebook, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Cei care au propagat genul asta de abordare și care mint în continuare fac o politică de cel mai jos nivel, sunt aceiași lideri ai PSD care nu au avut niciun fel de ezitare să isi dea singuri pensii speciale”, a replicat copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

„Aceste dezbateri acoperă lipsa de candidaturi și, mai mult decât atât, încearcă să atragă un electorat. Și anume electoratul format din tineri sensibili la problemele ideologice”, a apreciat politologul Cristian Pîrvulescu.

Curios este că atât social-democraţii, cât şi liberalii îşi construiesc discursul în funcţie de momentul dezbaterii şi uită declaraţiile mai vechi. Nicolae Bănicioiu, acum vicepreşedinte PSD atacă legea prevenţiei iniţiată de copreşedintele PNL. De o cu totul altă părere era, însă, în urmă cu un an, pe când era ministru al Sănătăţii.

Ne gândim ca persoanele care nu merg o dată la trei ani la medicul de familie sau nu își fac un set de analize complet...să introducem sancțiuni”, spunea N. Băniciou, în aprilie 2015.

 Aşa-numita ,,lege a defăimării sociale", a fost adoptată de Senat. PNL nu a criticat faptul că politicienii erau încadraţi în categoria ,,grupului social" care putea cere despăgubiri, odată ce legea intra în vigoare.

Puiu Haşotti, senator PNL: „Este o propunere legislativă bună, corectă, interesantă”.

Altfel au reacţionat liberalii când proiectul a ajuns în camera decizională.

Eugen Nicolaescu, lider de grup PNL:„Grupul parlamentar PNL vă propune excluderea de pe ordinea de zi”.

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL: „Eu nu ştiu alt preşedinte de partid în România care să ajungă într-un timp atât de scurt cu atât de mari abilităţi de cenzor-şef”.

Liviu Dragnea: „Nu-i treaba mea să cercetez cât a fost incitare, diversiune, manipulare și cât reacție sinceră. Mă încearcă însă o tristețe. Una dintre lecții este că prejudecățile politice, cum este aceea că Liviu Dragnea sau PSD sunt apărătorii comunismului, conduc inevitabil la răstălmăciri și la greșeli dureroase, afectându-i, în final, pe cetățeni”.

La scurt timp după acest mesaj postat pe Facebook de Liviu Dragnea, social-democraţii le-au cerut liberalilor să retragă legea prevenţiei. Potrivit PSD, proiectul de lege i-ar duce pe cei bolnavi la sapă de lemn.