Guvernul nu a inclus în proiectul pe care își angajează răspunderea și alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban gest cu palmele
Ludovic Orban, la Digi24

Una dintre marile mize politice pentru decuplarea baronilor PSD de la vârful județelor, alegerea președinților de Consilii Județene din rândul consilierilor județeni, nu a fost inclusă în proiectul de lege pe care Guvernul Orban a decis să își asume răspunderea. Decizia a fost comunicată de șeful cancelariei, Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern.

Conform unor surse guvernamentale, măsura era inclusă chiar și în proiectul de Ordonanță de Urgență redactat miercuri, la Guvern, însă la solicitarea premierului Ludovic Orban a fost scos articolul respectiv din legea pe care guvernul a decis să își asume răspunderea.

Măsura era susținută la nivel declarativ de liderii PNL, iar motivul pentru care Orban a decis să renunțe la prevederea respectivă este neclar.

Surse politice susțin că modificarea are șanse mai mari să întrunească majoritate la Camera Deputaților, decât alegerea primarilor în două tururi care avea șanse mai mici să fie adoptată de Parlament.

Modificarea legii a fost cerută în vara anului 2019 de baronii PSD și adoptată prin ordonanță de urgență de guvernul Dăncilă. Conform prevederilor OUG40/2019 alegerea președinților de CJ se face uninominal, astfel candidatul care a primit cele mai multe voturi direct de la cetățeni este ales președinte de Consiliu Județean.

Pentru baronii PSD acest sistem îi ajută să rămână la conducerea județelor, fiind practic aleși într-un singur tur.

Alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor ar fi oferit un avantaj partidelor de dreapta să formeze majorități în consiliile județene, majorități care ar fi putut să numească președintele de CJ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri