Sari la conținut

IMPARȚIAL. În oglindă: Cum se scriu discursurile președintelui Traian Băsescu și cele ale premierului Victor Ponta

Procedura internă este aceea prin care o persoană dă un concept inițial, conceptul trece pe la consilieri, trece pe la președinte, sunt mai multe variante, mai multe drafturi, astfel încât, în final, este rezultatul input-ului dat de președinte, rezultatul scrierii creative a celui care este șef de filă, cum s-ar spune, și al consilierilor, care trebuie să vină o contribuție de consistență, de idei”, a povestit Valeriu Turcan despre modurile în care sunt scrise discursurile șefului statului.

Distincția între președintele Traian Băsescu și oricare alt lider politic este aceea că discursurile președintelui, uneori cu atacuri, cu formule personale, sunt discursuri de viziune. Au consistență. Oamenii politici, dacă l-ar studia cu atenție, ar avea foarte multe de învățat. Și din reușite, și din eșecuri”, a mai spus fostul purtător de cuvânt.

Valeriu Turcan a mai spus că, în ciuda „clișeelor” răspândite de adversarii politici, președintele discută cu consilierii săi și ține cont de sfaturile acestora.

Are niște obiceiuri foarte sănătoase. Înainte de oricare ieșire televizată, există cel puțin o ședință cu consilierii”, a spus el povestind că au existat cazuri în care astfel de ședințe durau chiar și patru ore.„Se anticipau posibile întrebări, atacuri, teme. Aceasta este cheia succesului preşedintelui”, mai spune Valeriu Turcan.

Mirel Palada a povestit, la rândul său, cum sunt scrise discursurile la Palatul Victoria.

Avem o echipă care se ocupă de lucrul acesta. Noi mai degrabă discutăm lucrurile strategice, privind comunicarea și, în general, în echipa noastră nu se merge atât de mult pe componenta de scriere polizată a discursului ci pe liniile generale, restul mergând undeva într-o zonă mai degrabă autonomă, spontană.

Pe de o parte, avem premierul care este cât se poate de în măsură să poată să articuleze niște idei și pe de altă parte publicul își dă seama dacă este vorba despre un discurs lipsit de spontaneitate și, cumva resimte lucrul acesta. Noi vrem, totuși, să fim autentici și nu să citim niște chestii de pe hârtie. E ca și cum am trata o persoană, în cazul de față premierul, ca pe o persoană totalmente lipsită de autonomie. Gândiți-vă că Victor Ponta și-a construit cariera pe capacitatea sa de comunicare ”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Întrebat dacă premierul apare prea des la televizor, în comparație cu alți premieri europeni, Mirel Palada răspunde: „Nevoia aceasta de comunicare vag paternalistă ce se regasea în Occident în anii '50, '60 se regăsește acum la noi. Probabil că peste 40 de ani n-o să mai fim nici noi atât de dornici să-l ascultam pe Ponta sau pe Băsescu anilor 2050 și atunci președintii vremurilor acelora vor fi și ei mult mai reținuți în comunicare, dar acum este o altă perioadă”.