Iohannis, atac la PSD: Ştim că lucrurile merg prost şi ei la televizor ne povestesc că curge lapte şi miere

Data publicării:
180117_DRAGNEA_DANCILA_002_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că, dacă ar fi să concentreze întreaga evoluţie revoltătoare din ultimii doi ani, ar spune că avem de-a face cu pervertirea statului şi pervertirea regulilor democratice, ceea ce este foarte grav. Șeful statului a mai spus că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe justiție în 26 mai, ziua alegerilor europarlamentare.

180117_DRAGNEA_DANCILA_004_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Am aşa un sentiment neplăcut, de deja vu. Ştim că lucrurile merg prost, vedem că merg prost şi ei se duc la televizor şi ne povestesc că curge lapte şi miere. Eu am trăit jumătate din viaţa mea când mi s-a garantat că viitorul este de aur. Nu a fost, a fost negru. Eu nu mai sunt dispus să aud de la guvernanţi că totul e senzaţional şi că noi nu înţelegem bine”, a afirmat preşedintele Iohannis, potrivit News.ro.

Șeful statului a spus că, în realitate, lucrurile sunt grave şi toate domeniile merge prost.

„Regulile democraţiei sunt folosite drept scuză pentru lucrurile care nu funcţionează. Regulile sunt învârtite şi folosite pentru a produce scuze. Noi am câştigat alegerile, aşa că, fraţilor, să fiţi voi sănătoşi, facem ce vrem. Asta se numeşte dictatura majorităţii. Asta poate veni dintr-o democraţie care nu funcţionează bine. Nu poţi să spui eu fac ce vreau pentru că am câştigat alegerile”, a subliniat preşedintele, care a apreciat că în România este vorba de „un accident al democraţiei”.

„Dacă ar fi să concentrez întreaga evoluţie revoltătoare din ultimii doi ani aş spune că avem de-a face cu pervertirea statului şi pervertirea regulilor democratice. Asta este foarte grav”, a afirmat Iohannis.

„Dacă foloseşti puterea ca să îţi speli dosarele penale, ca să alimentezi clica proprie, ca să te menţii la putere, atunci undeva se pierde ceva esenţial, chiar dialogul democratic”, a mai declarat preşedintele.

„Vedem că lucrurile merg prost şi ei sunt tot la televizor spunând că va curge lapte şi miere. Eu nu mai sunt dispus să văd una şi să aud de la guvernanţi că totul e senzaţional doar că nu ne înţelegem bine. Alţii sunt vinovaţi. Străinii, eu – vinovatul de serviciu. Partea mea de vină mi-o asum, dar instrumentul de remediere este clar la Guvern, nu la Preşedinte. În toate domeniile suntem minţiţi pe faţă şi regulile democraţiei sunt folosite drept scuză pentru ce nu funcţionează, culmea! Asta se numeşte dictatura majorităţii, care poate veni dintr-o democraţie care nu funcţionează bine. Pe aici, undeva, suntem. Trebuie să spui fac ce pot, nu fac ce vreau, pentru ca am câştigat alegerile. Avem de-a face cu pervertirea statului şi a regulilor democratice”, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că România nu a avut niciodată tradiţia societăţii civile: „Vocea ONG-urilor, a societăţii civile e prea mică. Mai e mult loc de creştere. Prin felul în care politicul care a ajuns la putere a acţionat a mobilizat foarte multă energie în societate. Societatea românească are resurse, dar suntem încă în faza când pentru mobilizare e nevoie de un input foarte puternic. Mi-aş dori ca societatea civilă să fie la fel de implicată şi când inputul nu e atât de puternic, cum a fost acea nefericită Ordonanţă 13”.

Klaus Iohannis a amintit că în campania electorală PSD a promis spitale publice. „Nu cred că s-a dus la un spital public, nu? Parcă aşa se vorbea”, a adăugat preşedintele.

Felul în care actuala majoritate foloseşte puterea este „primitiv”, a mai spus Iohannis. „Nu este în slujba societăţii, ci ca să o aibă ei pentru ei”, a punctat preşedintele.

El este de părere că este nevoie de educaţie, în primul rând, în ţara noastră: „Avem nevoie de educaţie nu doar să recunoaştem un Brâncuşi, ci şi să recunoaştem cum este făcută justiţia. Mai multa educaţie înseamnă mai multă claritate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri