Iohannis le cere lui Ciucă și Ciolacu să se „rotească” rapid: „Ministerele să se ocupe cu oameni performanți”

Data actualizării: Data publicării:
iohannis-ciolacu-ciuca_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-1536x1024
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohanis a făcut, miercuri, delcarații de la Reykjavik unde a participat la Summitul Consiliului Europei. Președintele a fost întrebat despre negocierile din Coaliție: „Nu e o negociere la care să participe președintele”, a răspuns acesta. Totuși, șeful statului a spus că se așteaptă ca până săptămâna viitoare negocierile să fie finalizate.

„Chestiunile legate de împărţirea ministerelor, de cine şi cum face coaliţia sunt chestiuni care se negociază între partide, nu este o negociere la care trebuie să participe preşedintele statului. Aşteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puţine zile, cu un nou Guvern, prin care se realizează aşa numita rotaţie, prim-miniştrii să se schimbe şi ministerele să se ocupe cu oameni performanţi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Liderii Coaliției de guvernare încpe discuțiile despre formarea Cabinetului Ciolacu, după ce PSD și PNL au dat mandat de negociere pentru împărțirea ministerelor. 

Nicolae Ciucă a anunţat că mandatul PNL la negocierile privind rotaţia premierilor prevede invlusiv reducerea numărului de ministere şi a funcţiilor de secretar de stat.

„Mandatul are două elemente principale: menținerea în protocolul semnat în 2021 și, desigur, orice ieșire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, și decizia discutată de mai mult timp în partid privind reducerea numărului de ministere și al secretarilor de stat. Inițierea acestei decizii a fost prin ultima OUG. Acestea sunt elementele principale pe care le-am discutat și aprobat azi în ședința Biroului Politic Național”, a declarat Ciucă.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii i-au dat mandat, în Consiliul Politic Naţional al partidului de marţi, pentru a fi redus numărul de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale, în viitorul Guvern, după rotaţia premierilor.

Liderul deputaţilor UDMR, Botond Csoma, a declarat,marţi, că, în principiu, cei de la UDMR sunt de acord să aibă „o discuţie aşezată, punctuală”, pe comasarea ministerelor, la negocierile pentru formarea noului guvern. Despre o ieşire de la guvernare, el a spus că cei de la UDMR „nu îşi doresc să părăsească acest guvern”.

Citește și Surse: Ce vor PSD și PNL la rotativă. Liberalii cer un „pact de neagresiune” cu PSD. Ciucă își dă demisia pe 26 mai

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri