Iohannis: România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene. Au trecut pe la noi aproape 25 de milioane de tone

Data actualizării: Data publicării:
boabe de grau peste steagul ucrainei
Foto: Profimedia Images

România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene, spune președintele Klaus Iohannis. De când a început războiul, acum un an și jumătate, au trecut pe la noi aproape 25 de milioane de tone de cereale, a spus președintele, la Summitul celor Trei Mări.

„România asigură principala rută pentru exportul cerealelor ucrainene. De când a început războiul, aproape 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin România. Aceasta este, de departe, cea mai importantă rută de export”, a spus Iohannis.

„Ne-am confruntat cu multe provocări, pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru acest volum de export. Am reușit să schimbăm lucrurile foarte repede, am reușit să oferim Ucrainei condiții foarte bune, condiții fără taxe, iar acest lucru continuă. Evident, atacurile asupra Ucrainei și porturilor de la Dunăre reprezintă o problemă uriașă. Reprezintă o problemă uriașă pentru că este un act de război ilegal atacarea infrastructurii civile și, evident, va încetini, într-un fel, exporturile ucrainene”, a continuat șeful statului.

„Vom crește rutele alternative, am acceptat transportul maritim ucrainean prin apele teritoriale românești, vom continua să intensificăm exportul pe feroviară și rutieră, iar prin aceasta să împiedicăm o foamete globală pentru că, așa cum se știe, Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume”, a adăugat Iohannis.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri