Iohannis: România va continua să îşi îndeplinească, cu maximă responsabilitate, rolul privind facilitarea exporturilor din Ucraina

Data publicării:
Port of Constanta
Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România va continua să îşi îndeplinească cu „maximă responsabilitate” rolul în ceea ce priveşte facilitarea exporturilor alimentare dinspre Ucraina spre restul lumii, transmite Agerpres. 

„Am discutat cu domnul preşedinte Fernandez şi despre rolul important pe care îl au România şi Argentina în calitate de contributori importanţi la securitatea alimentară globală. Ameninţările la adresa securităţii alimentare au sporit pe fondul consecinţelor globale negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata vecinătate a României. I-am prezentat domnului preşedinte demersurile României pentru a facilita exporturile alimentare esenţiale dinspre Ucraina spre restul lumii, în special spre statele în curs de dezvoltare. România va continua să îşi îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate”, a spus Iohannis. 

Cei doi oficiali au discutat şi cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectivele de soluţionare a acestora. 

„Am avut şi un schimb aprofundat de opinii cu preşedintele Fernandez cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează profund securitatea în regiunea noastră, a Mării Negre, dar şi a Europei, cu unde de şoc la nivel euroatlantic şi global. România şi Argentina participă, prin contribuţiile lor în cadrul instituţiilor internaţionale, la eforturile de soluţionare a situaţiilor de criză la nivel global prin dialog, diplomaţie, prin apărarea principiilor şi a valorilor universale conform Cartei ONU, a democraţiei şi a statului de drept”, a spus Iohannis. 

Şeful statului a arătat că Argentina joacă un rol activ în menţinerea securităţii şi a stabilităţii la nivel regional şi global, rol pe care România îl apreciază. 

„Atât Argentina, cât şi România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană. Avem, cu atât mai mult, o misiune comună de îndeplinit, în apărarea drepturilor omului şi a statului de drept în toate forurile multilaterale relevante”, a adăugat el. 

Preşedintele Iohannis a evidenţiat importanţa Summitului UE - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, care va avea loc la Bruxelles în luna iulie. 

„Dorim să contribuim, prin implicarea noastră constructivă, la succesul acestuia, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele continente şi să stimulăm dialogul politic şi cooperarea economică între Uniunea Europeană şi partenerii noştri latino-americani”, a mai spus el.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a spus, vineri, la finalul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, că au convenit să aştepte decizia care se va lua la Bruxelles pe subiectul importurilor de cereale din Ucraina, „întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate preşedintei Comisiei Europene”.

Cei doi miniştri ai Agriculturii au avut, miercuri, discuţii online, ocazie cu care Petre Daea a prezentat omologului său situaţia „deosebit de gravă” cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.

Uniunea Europeană plănuiește să introducă restricții la importurile de cereale din Ucraina și să dubleze sumele compensatorii pentru fermierii afectați de afluxul de produse agricole ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un presupus călător în timp "dovedește" pentru creduli că vine din anul 6000, folosind o poză rudimentară pe...
Digi FM
Carmen Iohannis, apreciată pentru ținutele pe care le-a purtat în timpul vizitei în Coreea de Sud: „E...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Anne Hathaway și-a surprins total fanii. Reacţia actriței la un gol al echipei Arsenal a devenit virală. VIDEO
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Dinu Maxer, supărat după ce Smiley și Damian Drăghici au lansat piesa "S-a furat mireasa": "Mă deranjează! Am...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
De ce nu și-a dorit regizorul James Cameron o piesă în "Titanic". Nici Celine Dion nu a vrut inițial să cânte...