Kelemen Hunor: În România s-a produs o isterie anti-maghiară

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor - fb (2)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis despre discuţia cu PSD privind susţinerea moţiunii de cenzură, dar a precizat că maghiarii nu au negociat autonomie pe criterii etnice şi că în România s-a produs săptămâna trecută ”o isterie naţională anti-maghiară”.

”N-am negociat autonomie pe criterii etnice. În legea minorităţilor nu există nicio autonomie pe criterii etnice. Putem vorbi de democraţie participativă, să participăm noi, minorităţile etnice, la luarea de decizii, dar nu noi singuri (...) Să nu fie luate decizii nici în învăţământ, nici în instituţiile locale fără acordul nostru. I-am spus acest lucru domnului preşedinte (...) Când domnul preşedinte făcea declaraţii la Berlin, în România minorităţile naţionale sunt tratate cum sunt tratate. În aceeaşi perioadă, în România s-a produs o isterie naţională anti-maghiară”, a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că proiectele discutate cu PSD sunt pe agenda Parlamentului de ani de zile şi a făcut apel la dialog între forţele poltice pentru a nu leza interesele minorităţilor naţionale.

”Noi i-am spus preşedintelui concluziile noastre în ceea ce priveşte criza politică şi ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Noi nu am negociat nimic ilegal, nimic neconstituţional, nimic imoral. Toate aceste proiecte sunt pe agenda Parlamentului, un proiect de 12 ani de zile (…), celelalte proiecte au fost depuse transparent şi asumate (...) Trebuie să existe un dialog şi, dacă se poate, acest dialog trebuie purtat cu toţi cei din Parlamentul României, dar şi cu societatea civilă şi cu formatorii de opinie. Nu avem gânduri ascunse, nu avem niciun interes de a leza interesele majorităţii, dar avem obligaţia de a susţine drepturile comunităţii maghiare”, a mai spus Kelemen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri