Iohannis: Constat cu satisfacție că și CCR a ajuns, în mod corect și inevitabil, exact la aceeași concluzie ca mine

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-declaratii-cotroceni-presidency
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri după-amiază, după decizia CCR prin care este admis parțial conflictul constituțional dintre președinte și premier, că aceasta „nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de 3 săptămâni”. În plus, șeful statului remarcă faptul că CCR a decis că premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament pentru a primi votul de încredere, doarece s-a schimbat compoziția Executivului.

Declarațiile președintelui Iohannis:

Curtea Constituţională a luat astăzi în discuție actuala situație politică. Și, prima observație pe care aș face-o - decizia de astăzi a Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni, acum. Un lucru este cert,  Guvernul nu mai are aceeași compoziție ca înainte, prin plecarea ALDE de la guvernare și Prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere.

Constat astăzi, cu satisfacție, că și Curtea Constituțională a României a ajuns, în mod corect și inevitabil, exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare.

Celelalte chestiuni legate de numirile și revocările miniștrilor, care sunt menționate în materialul Curții Constituționale, sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei Prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere, acolo unde trebuia să meargă din capul locului.

Acum, deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României de astăzi le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare.

Dar, dacă doamna Prim-ministru Dăncilă dorește, așa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluția este simplă: doamna Prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare!


Conform deciziei, Klaus Iohannis va fi obligat de CCR să revoce, de îndată, miniștrii demiși de Dăncilă, printre care și ministrul Justiției, Ana Birchall, să numească interimarii propuși de premier și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri, însă nu este obligat să numească titularii. În același timp, Viorica Dăncilă va fi obligată să vină în Parlament pentru un vot de încredere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri