La vot, în spatele gratiilor. Condamnaţi celebri care pot vota la alegerile prezidenţiale 2014

Data publicării:
Dan Voiculescu dupa condamnare la IPJ Ilfov-Mediafax Foto-Octav Ganea-1

Printre condamnaţii celebri care pot vota la alegerile prezidenţiale de duminică se numără şi Sorin Roşca Stănescu. Fostul senator este încarcerat de cinci săptămâni, după ce a fost trimis doi ani şi patru luni la închisoare în dosarul Rompetrol.

La aceeaşi urnă mobilă îşi va putea exprima dreptul la vot un alt coleg de penitenciar, dar şi fost coleg de Senat - Dan Voiculescu. Un astfel de lucru nu se poate sfârşi.. doar atunci când se va face dreptate. O să se facă dreptate”, a spus Dan Voiculescu. Condamnat în luna august la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, omul de afaceri a rămas cu dreptul de a vota. Timp de 15 ani, nu are însă voie să deţină o funcţie publică.

Şi condamnaţii din Dosarul Transferurilor, încarceraţi încă din primăvară, îşi pot alege preşedintele. Printre ei - Gică Popescu, Mihai Stoica, Cristi Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali.

Pe de altă parte, George Becali, fost parlamentar, încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă de un an şi jumătate, nu poate vota. Interdicţie are şi fostul premier Adrian Năstase, eliberat condiţionat.

Ştiţi foarte bine că în următorii nouă ani eu practic nu voi putea să ocup funcţii publice, dacă nu mai este nevoie de mine în România, aşa cum au hotărât instanţele, în mod evident va trebui să găsesc un drum pentru viitor”, a spus Adrian Năstase, fost premier. 

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, aproape 21 de mii de deţinuţi cu drept de vot au cerut urna mobilă la locul de detenţie. Restul, până la aproape 31 de mii, fie şi-au pierdut drepturile electorale, fie au anunţat că nu şi le exercită.

Politicieni şi oameni de afaceri celebri vor vota, duminică, în arest. Printre ei, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, Aristotel Căncescu - şeful Consiliului Judeţean Braşov, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae şi Gheorghe Ştefan - primarul din Piatra Neamţ. În urmă cu două săptămâni, aproximativ 850 de arestaţi preventiv au votat în spatele gratiilor.

 Pentru cei arestaţi la domiciliu, instanţa poate aproba, la cerere, deplasarea la secţia de vot. Este cazul fostului şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, sau a judecătoarei Antonela Costache.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri