Liviu Dragnea, atac la premierul Cioloș pe tema Cumințeniei Pământului

Data actualizării: Data publicării:
Conferinta-judeteana-a-PSD-Ilfov- Liviu Dragnea la tribuna psd ro 17 08 2015

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că subscripţia publică pentru „Cuminţenia Pământului” a fost folosită de către Guvern pentru a clădi tehnocraţilor o imagine de mari patrioţi, în timp ce alte opere de artă de valoare au intrat în colecţii private pentru că statul român nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune la achiziţie, Dragnea dând exemplul la Colecţiei „Manu”.

Conferinta-judeteana-a-PSD-Ilfov- Liviu Dragnea la tribuna psd ro 17 08 2015

România a pierdut definitiv mai multe picturi din „Colecția Manu” pentru că Guvernul Cioloș nici măcar nu a catadicsit să răspundă la notificarea prin care era anunțat că își poate exercita dreptul de preemțiune privind achiziția lor. Iată adevăratul interes al guvernării Cioloș pentru cultura românească. Devine limpede acum că toată campania pentru „Cumințenia Pământului” nu a fost altceva decât o acțiune pe bani publici pentru construcția imaginii de „mare patriot” a tehnocratului. În scurt timp, PSD va prezenta componenta culturală din programul său de guvernare, care cuprinde inclusiv măsuri pentru protejarea patrimoniului cultural, a scris, sâmbătă dimineața, pe contul său de Facebook, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ulterior, PSD a anunțat, într-un comunicat, că Liviu Dragnea îi cere explicații premierului Cioloș pentru pierderea unor opere de artă din patrimoniul cultural al României. 

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut sâmbătă primului ministru să explice de ce Guvernul României nu și-a exercitat dreptul de preemțiune și în cazul altor opere de artă așa cum a procedat în cazul „Cumințeniei Pământului”. În acest sens, președintele PSD a semnalat cazul picturilor din „Colecția Manu” care au fost scoase la licitație, fără ca Guvernul să răspundă măcar la notificarea prin care era înștiințat că își poate exercita dreptul de preemțiune pentru achiziția lor. Din acest motiv, deși suma totală a întregii colecții era mult mai mică decât în cazul „Cumințeniei Pământului”, statul român a pierdut definitiv mai multe picturi valoroase, cum ar fi  cele semnate de Theodor Aman, Constantin Daniel Rosenthal sau Gheorghe Tattarescu”, se arată în comunicatul social-democraților.

Ei menționează în acest sens un anunț făcut de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, potrivit căreia statul român a pierdut mai multe picturi foarte valoroase fără măcar să fi încercat să își exercite dreptul de preemțiune. E vorba de „Colecția Manu” din care fac parte mai multe picturi clasate în categoria „Tezaur”. Acestea au fost retrocedate și scoase la licitație, iar statul român avea dreptul de preemțiune de achiziție, la fel ca în cazul „Cumințeniei Pământului”, spune PSD.

Președintele PSD consideră că acest dezinteres al Guvernului Cioloș față de alte lucrări de artă foarte importante, care puteau fi păstrate în patrimoniul național cultural, demonstrează că toată campania privind strângerea de donații pentru „Cumințenia Pământului” nu a fost altceva decât o simplă acțiune de imagine a primului-ministru, desfășurată pe bani publici, subliniază PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri