Ministrul Educaţiei: Salarizarea profesorilor va fi progresivă şi are la bază salariul mediu brut pe economie

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Educației, Ligia Deca, vorbește într-o conferință de presă la București, pe 27 februarie 2023.
Ligia Deca, Ministrul Educației. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Salarizarea profesorilor va fi progresivă şi va avea la bază salariul mediu brut pe economie, o prevedere care va fi inclusă în legile educaţiei, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

"Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat", a spus ministrul Educaţiei în conferinţa de presă în care a anunţat principalele prevederi ale noilor legi ale educaţiei.

Salarial mediu brut pe anul 2023 este de 6.789 de lei.

Aceasta a adăugat că în cazul cadrelor didactice care se pensionează, aceastea vor primi o primă echivalentă cu două salarii.

Ligia Deca a spus că există deja un acord în coaliție pe acest subiect.

Profesorii din învăţământul primar vor fi formaţi în universităţi şi licee pedagogice

Ligia Deca a mai spus că îşi doreşte să crească calitatea în educarea iniţială a profesorilor din învăţământul primar, aceştia urmând să fie formaţi în licee pedagocice şi universităţi.

"Încercăm să profesionalizăm cariera didactică. (...) Vom creşte calitatea formării iniţiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului. (...) Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce până acum se forma doar la nivelul de învăţământ mediu acum vom forma la nivelul învăţământului superior. Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare", a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Ligia Deca a adăugat că profesorii care vor urma masteratul didactic vor fi stimulaţi cu prime.

"Creştem sprijinul pentru cadrele didactice pentru Corpul de Mentorat şi Licenţiere Didactică. (...) Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o ştim astăzi. (...) Pentru a-l face atractiv vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, aducă cu salariul unui debutant, care se acordă celor înscrişi în program, indiferent dacă aceştia au parcurs deja un alt masterat sau vor parcurge în viitor", a explicat ministrul Educaţiei.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri