Sari la conținut

Parlamentul va ancheta creșterea prețului la energie

Plenul reunit al celor două Camere va aproba, în ședința de mâine, înființarea unei comisii parlamentare care să ancheteze situația de la ANRE și creșterea prețului la energie. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Liviu Dragnea, ca urmare a solicitării formulate de Guvernul Tudose.

170912_dragnea si tudose MINISTRII_PSD_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Am discutat în coaliție și am aprobat solicitarea premierului și, mâine, aprobăm în plenul reunit înființarea unei comisii de anchetă pe ANRE. E bine să aflăm și noi și populația ce s-a întâmplat acolo și care a fost jocul prețurilor la energie în ultima perioadă”, a declarat Liviu Dragnea, după ce a anunțat numirea lui Mihai Fifor și a lui Gheorghe Șimon la Apărare, respectiv Economie.

Declanșarea unei anchete parlamentare la ANRE a fost pusă în discuție de Guvernul Tudose la începutul lunii august, în condițiile în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie se află în subordinea Parlamentului. „Eu cred că e un moment în care putem să cerem, în numele Guvernului, public, Parlamentului o anchetă la ANRE (...). Parlamentul cred că poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă?, Havrileț de ce e lui cald așa de vreo trei luni și nu a făcut ce trebuie”, spunea premierul Mihai Tudose, în ședință de Guvern, după un schimb de replici tăioase cu ministrul Energiei, Toma Petcu.

Tot ministrul Energiei a arătat, ulterior, că s-ar analiza posibilitatea de a transfera o parte din activitatea ANRE în subordinea Guvernului.

Reprezentanții ANRE au reacționat spunând că declarațiile privind funcționarea pieței de energie ar reprezenta o manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranță o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene.