Ponta: OUG pentru Fondul Suveran de Investiții a fost adoptată, deși MJ a avertizat că este neconstituțională

Data actualizării: Data publicării:
colaj ponta dragnea inquam

Fostul premier PSD Victor Ponta susține că Executivul a adoptat, în ședința de joi, o ordonanță de urgență neconstituțională în vederea înființării Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Ca dovadă, Ponta publică o informare care ar fi fost prezentată în şedinţa de Guvern de joi, potrivit căreia Ministerul Justiţiei a avertizat că ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională. De asemenea, fostul premier PSD acuză că, prin înființarea FSDI, oamenii controlați de Liviu Dragnea „vor vinde direct și netransparent acțiunile Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Transgaz” către grupurile de interese cu care ar fi vorbit șeful PSD încă din 2016.

colaj ponta dragnea inquam
Victor Ponta (stânga) și Liviu Dragnea (dreapta). Sursă foto: INQUAM PHOTOS

„Acuz! Rechizitoriul împotriva celor vinovaţi de constituirea Fondului Suveran de Investiţii (cel mai mare jaf din avuţia României din ultimii 100 de ani) trebuie să înceapă de azi! Şi azi vă prezint primele dovezi: documentul oficial prezentat ieri, 15 noiembrie, Guvernului de către Ministerul Justiţiei în care se arată că Ordonanţa este NECONSTITUŢIONALĂ! Fac precizarea că Liviu Dragnea nu a semnat nicăieri, este doar un instigator. Cei băgaţi în faţă şi care şi-au pus semnătura pe această ordonanţă (din prostie, lăcomie sau laşitate) sunt vinovaţi de subminarea economiei naţionale, trădare, abuz în serviciu şi vor petrece mulţi ani în faţa justiţiei!”, scrie Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Fostul premier detaliază, în continuare, și de ce consideră că este vorba de cel mai mare jaf din ultimii 100 de ani:

„Poporul Român a construit timp de peste 50 de ani, prin munca sa, încă din vremea comunismului, o bază economică absolut necesară unei națiuni. O parte importantă din această economie a țării s-a «privatizat», s-a «restructurat» sau, pur și simplu, a dispărut după 1989, dar încă a rămas mult în Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Aeroportul Otopeni, Portul Constanța, Poșta Română, Compania Energetică Oltenia șamd. Aceste companii valorează peste 25 de miliarde de euro dacă am vrea să le vindem, dar de fapt înseamnă o bază economică esențială pentru supraviețuirea națiunii!

Liviu Dragnea a fost abordat încă din 2016 de grupuri de interese economice din afara țării care și-au arătat interesul în a prelua aceste companii fără însă să participe cu bani la listări sau privatizări: pe bani puțini și șpăgi mari, ca în țările bananiere!

Prin Fondul Suveran înființat de Guvernul României se realizează următoarele obiective contrare intereselor strategice ale României:

1. Toate aceste companii deținute de Statul Român se scot din administrarea Guvernului și trec la niște structuri de conducere private numite pe o perioadă de 9 ani.
2. Conducerea privată a Fondului este numită pe 9 ani de Dragnea (cu semnătura lui Teodorovici) fără niciun criteriu profesional sau de integritate - doar «teldrumiști» credincioși.
3. Aceste structuri private de conducere NU pot fi controlate nici de Curtea de Conturi, nici de Guvern sau Parlament. Practic Boardul nu dă socoteală nimănui din România și nu poate fi schimbat de nimeni timp de 9 ani.
4. În plus față de administrarea companiilor, se vor mai da direct de la bugetul de stat 9 miliarde de lei pentru cheltuieli de înființare (adică o sumă cu care se puteau face 8 spitale regionale sau autostrada Comarnic - Brașov)!
5. Fondul Suveran nu poate face practic nicio investiție în 2019-2020 din cauza faptului că toate profiturile companiilor au fost luate deja la buget ca să acopere deficitul. Adică, minim 2 ani Fondul cheltuie banii pe salarii, secretare, șoferi, mașini, sedii, deplasări în străinătate și alte prostii și hoții.
6. Conducerea privată a Fondului are dreptul «să vândă participațiile statului» la respectivele companii «prin derogare de la legile privatizării». Adică, vor vinde direct și netransparent acțiunile Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Transgaz către cei cu care a vorbit Dragnea încă din 2016!
7. Dupa 9 ani (în 2028) vom vedea ce a mai rămas și ce mai recuperăm din aceste companii”.

Victor Ponta publică şi documentul la care face referire.

Este vorba despre o informare transmisă de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, către Secretariatul General al Guvernului, împreună cu OUG privind Fondul Suveran de Investiţii, în care sunt menţionate avizele transmise de ministere, precizând că Ministerul Justiţiei a avizat favorabil proiectul, însă cu observaţii.

Astfel, Ministerul Justiţiei trage atenţia asupra caracterului neconstituţional al actului normativ, din următoarele motive: neîndeplinirea condiţiilor pentru situaţia extraordinară, sintagma „fonduri suverane” este susceptibilă să creeze confuzie, derogările de la unele prevederi legale.

Ministerul Justiţiei propune ca actul normativ să fie promovat sub formă de proiect de lege, iar, ţinând cont de acest argument, Ministerul Finanţelor a propus ca decizia asupra oprotunităţii adoptării prin OUG să se ia în şedinţa de Guvern.

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa care va permite înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Acesta ar urma să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Ulterior, vor fi stabilitate şi companiile care intră în Fond, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din Fond sunt firme precum Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri