Presa germană, despre Dacian Cioloș: „În politica europeană, este una din cele mai importante figuri”

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos
Dacian Cioloș Foto: captura TV

Dacian Cioloș este considerat drept unul din personajele importante din politica europeană de către presa germană, cu un rol foarte important în Parlamentul European, având în vedere că este la conducerea grupului „Renew Europe”, un grup cu un rol cheie după recentele alegeri europarlamentare.

„De luni, candidații pentru posturile de comisar UE vor fi audiați de membrii Parlamentului European, iar dacă ar fi să îi dăm ascultare lui Dacian Cioloș, există toate motivele să fie stresați. «Acesta a fost cel mai greu moment din viața mea», spune el. Românul știe despre ce vorbește: în 2010, el însuși a fost nevoit să treacă o astfel de audiere înainte de a deveni comisar pentru Agricultură, în perioada lui José Manuel Barroso. După o reîntoarcere în politica națională, în calitate de premier, Cioloș a revenit la Bruxelles odată cu alegerile europene: este noul șef al liberalilor din Parlamentul European”, scrie Sueddeutsche Zeitung.

Aceeași publicație spune că Cioloș, în vârstă de 50 de ani, este încă oarecum necunoscut în afara României, dar „în politica europeană, este una dintre cele mai importante figuri”, iar acest lucru se datorează schimbării raportului de putere: creștinii și social-democrații au pierdut foarte mult la ultimele alegeri europene, iar liberalii au câștigat și prin fuziunea cu partidul La République en Marche (LREM) al președintelui francez Emmanuel Macron.

„Fără Dacian Cioloș, Ursula von der Leyen nu are aproape nicio șansă”

Viitorul președinte al Comisiei, Ursula von der Leyen, are nevoie de Macron pentru a o sprijini în deciziile viitoare, iar acest lucru întărește, în cele din urmă, grupul liberal Renew Europe în parlament. Astfel, „Von der Leyen are nevoie de voturile liberalilor, iar fără Cioloș ea nu are aproape nicio șansă să implementeze nici măcar unul dintre proiectele sale”, scrie publicația germană.

Prima întâlnire dintre cei doi a fost una destul de tensionată: „Sincer să fiu, după prima noastră întâlnire nu eram sigur dacă are vreo viziune și vrea cu adevărat să fie președinte al Comisiei”, a declarat Dacian Cioloș pentru Sueddeutsche Zeitung. Dar după întrevederea cu întregul grup și o scrisoare pe care ea le-a scris-o câteva zile mai târziu liberalilor, eurodeputații au fost convinși să-i acorde votul.

Publicația face, de asemenea, și o trecere în revistă a priorităților lui Dacian Cioloș în noua sa poziție: digitalizarea, lupta împotriva schimbărilor climatice, asigurarea libertății individuale a cetățenilor, locuri de muncă noi, în special pentru tineri.

„Românul pare mai modest decât Verhofstadt (fostul șef al grupului ALDE Europa, precursorul Renew - n.r.) și se vede ca jucător de echipă. Pe biroul său de la etajul al cincilea al Parlamentului European se află un mic steag românesc. În fiecare weekend se întoarce în țara natală. El speră că guvernul post-comunist va cădea după votul din 2021. Faptul că, în Europa de Vest, țara sa a fost asociată în ultima vreme cu corupția nu este corect, spune el. «Sute de mii de oameni au protestat împotriva guvernului atunci când sistemul juridic a fost reconstruit, iar acest protest al societății civile trebuie să definească imaginea României»", încheie Sueddeutsche Zeitung.

Editare web: D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Incident la o nuntă din judeţul Iaşi. Interpreta Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit cu palma un alt...
Pro FM
Cum s-a schimbat viața lui Charisse Verhaert după divorțul de Julio Iglesias Jr. Modelul și-a găsit dragostea...
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Nick Nolte, cu barbă albă și părul răvășit. Actorul de 83 de ani, fotografiat la cumpărături, în timpul unei...
femeie arestata
Două polițiste din Suceava, arestate după ce au furat din camera cu bunuri confiscate o mie de litri de...