Președintele Traian Băsescu, la Digi24, despre independența justiției: Nu spun că e ireversibil procesul

Data publicării:
Traian Basescu la Digi24 3

Președintele a dat detalii despre buletinul săptămânal despre corupția Guvernului pe care a anunțat, marți, că l-ar putea prezenta o dată pe săptămână. Traian Băsescu a arătat că informațiile și le poate lua din surse publice, din presă, în special din cea locală. La insistențele realizatorului Luca Niculescu despre sursele de informare pe care le va folosi, președintele a spus: „Știu că vreți să ajungeți la servicii, dar nu e cazul, există foartă multă informație în spațiul public”.

Întrebat ce își propune cu acest buletin despre corupție, președintele a spus că vizează analiza actelor Guvernului, din moment ce există o serie de aspecte neclarificate. El a dat câteva exemple: De ce a a fost dată Ordonanța de Urgență prin care 2.800 de jectare de la Academia Agricolă trec la Consiliul Județean Brăila? De ce înainte de vizita din Kazahstan premierul a renegociat datoria Rompetrol? Șeful statului a amintit și de „povestea CFR Marfă”, afirmând că știa bine de aranjamentele pe care premierul îl avea cu Gruia Stoica. El a precizat că știe despre cum face afaceri Gruia Stoica de pe vremea când era ministru al Transporturilor.

Ilie Sârbu, „un soi de samsar de terenuri în Timiș”

Președintele l-a numit pe Ilie Sârbu, socrul premierului, „un soi de samsar de terenuri”. „A fost implicat în comasările de teren, a fost broker de aranjamente în Timiș”, a adăugat șeful statului, precizând că nu știe dacă Ilie Sârbu a făcut ceva ilegal.

În ceea ce privește Comisia Nana, Traian Băsescu a declarat că nu îl deranjează atât de tare că s-a înființat, ci comportamentul acesteia.

Șeful statului nu regretă achiziționarea de teren în comuna Nana. „Mi-a ieșit pe nas, nu am anticipat jocul politic care se va face, dar merită să îți asumi așa ceva, să cumperi câteva hectare de pământ ca să produci”, a subliniat T. Băsescu.

Consolidarea independenței justiției nu e ireversibilă

În ceea privește independența justiției, șeful statului a apreciat că „procesul nu este ireversibil”.

Mă tem  de reversibilitatea lui, încă nu e foarte solid. De sunt foarte multe cazuri care sunt aduse la nivel central? Le ia DNA-ul central, le ia DIICOT-ul central. Prea mult la nivel central și prea puțin la nivel local. Eu am explicația: numirile politice, care îi fac să fie toți la un locacolo și, până la urmă reușesc să îl atragă și pe procurorul-șef, polițistul-șef sigur e acolo lângă omul politic, șeful de la direcția sanitară sigur e acolo”, a adăugat T. Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că nu are probe că premierul intervine în justiție. „Dar afirmațiile nu sunt de natură a fi în susținerea ideii că respectă pactul pe justiție”, a spus șeful statului.

În ceea ce privește activitatea comisiei mixte pentru amendarea pactului de coabitare, președintele a precizat că nu s-a ajuns la nicio concluzie.

N-am ajuns la nicio concluzie pentru că nu s-a dorit o clarificare a problemelor. Nici eu, nici premierul nu a acceptat termenii de revizuire a acordului și atunci a rămas ala cum e”, a explicat Traian Băsescu.

Ruperea pactului ar fi, însă, „extrem de prost privită” în capitalele europene, a mai spus președintele. 

Prețurile au început să crească

Mă uitam pe prețurile afișate în statele din UE, pe internet, și constat că am depășit Germania la prețul motorinei, ceea ce e inadmisibil”, a spus președintele.

În ceea ce privește construcția de autostrăzi, președintele Traian Băsescu a spus că până în anul 2020 se pot face 800 de kilometri de autostradă, cu bani de la UE și de la Banca Europeana de Investiții, cu împrumuturi avantajoase. BEI dă bani doar pentru autostrăzile importante, a ținut să precizeze președintele.

Nu ai cum să nu faci, în exercițiul bugetar din 2014 – 2020, nu ai cum să o pui ca o prioritate coridorul VI Pan European și coridorul IX, dar și legarea Moldovei de Transilvania, care s-ar putea face din bani de la Banca Europeană de Investiții”, spune Traian Băsescu.

În ceea ce privește creșterea economică de anul acesta, președintele se așteaptă la o creștere de 5%, dar aceasta ar putea fi încetinită de scumpirea combustibililor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri