Procurorul general îi recomandă lui T. Băsescu să nu promulge modificările la Codul Penal

Data publicării:
tiberiu nitu mediafax 1

Tiberiu Niţu a spus că a explicat în scrisoarea trimisă preşedintelui Traian Băsescu efectele pe care le au modificările aduse Codului Penal.

Procurorul general al României precizat că scrisoarea are patru pagini şi în aceasta sunt argumente de natură juridică care vizează implementarea modificărilor la Codul Penal, relatează Mediafax.

Tiberiu Niţu a mai spus că a ales să comunice instituţional, scrisoarea fiind transmisă preşedintelui în cursul săptămânii trecute.

În 11 decembrie, procurorul general al României a declarat că instituţiei pe care o conduce nu i s-a cerut un punct de vedere cu privire la modificările aduse Codului Penal, adoptate marţi de Camera Deputaţilor și, mai mult, că solicitarea nu era necesară.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 10 decembrie, mai multe modificări la Codul Penal. Prin una dintre modificări, preşedintele şi parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. În aceeaşi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul cu o seară înainte, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

Modificările au fost contestate puternic de Traian Băsescu, care a declarat că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Şeful statului a mai spus că modificările la Codul penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt „dramatice” şi „dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie” precum DNA sau ANI.

Președintele criticase, săptămâna trecută, lipsa de reacție a lui Tiberiu Nițu. Traian Băsescu a remarcat, vineri, că procurorul general, Tiberiu Niţu, nu a avut nicio reacţie la scandalul modificării Codului Penal.

„Apropo de oamenii pe care îi vrem, aţi văzut vreo reacţie de la Niţu? Eu zic bogdaproste că DIICOT şi DNA sunt asigurate cu nişte procurori care s-au dovedit oneşti luptei anticorupţie”, a spus Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri